Osnivač Twittera daje milijardu dolara za borbu s koronavirusom

Osnivač Twittera daje milijardu dolara za borbu s koronavirusom

EPA-EFE/JIM LO SCALZO


Osnivač i vlasnik Twitter-a Džek Dorsi istakao je da će dati milijardu dolara za suzbijanje pandemije koronavirusa.

U nizu objava na Twitteru rekao je da je taj iznos 28 odsto njegove imovine. Da bi došao do tog iznosa, postupno će prodavati deonice svoje druge kompanije Squarea specijalizovane za digitalno plaćanje, prenosi Index.hr.

“Kada suzbijemo pandemiju novac ćemo preusmeriti u zdravstvo, školovanje devojčica i univerzalni dohodak”, dodao je milijarder čije bogatstvo Forbes procjenjuje na 3,3 milijarde dolara.

Džek Dorsi na tim poljima vidi moguće rešenje za “probleme s kojima se svet bori”.

  EPA-EFE/JIM LO SCALZO

EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Univerzalni dohodak potiče sve veće zanimanje političara i preduzetnika u vreme kada su milioni ljudi ostali bez posla zbog krize povezane s koronavirusom.

“To je genijalna zamisao koju treba ispitati”, dodao je.

Povezane vesti – Italija izdvaja 200 milijardi evra za garancije za bankarske kredite

Sredstva će se dodeljivati preko Start Small na transparentan način. U planu isplate koji je objavio na internetu vidi se da je prvi iznos od 100.000 dolara namenjen “američkom fondu za hranu”.

“Važno je (da to bude transparentno) kako bi drugi i ja lično mogli iz toga izvući pouku”, napisao je Dorsi koji je 2016. trećinu svojih deonica Twitter-a darovao zaposlenima.

 EPA-EFE/KIM CHUL-SOO

EPA-EFE/KIM CHUL-SOO

“Nadam se da će to podstaći i druge. Život je prekratak, zato učinimo sve što možemo kako bismo odmah pomogli ljudima”.

Džef Bezos, vlasnik Amazona i najbogatiji čovek na svetu, objavio je nedavno na Instagramu da 100 miliona dolara daje američkim bankama hrane.

Mark Zakerberg, osnivač Facebooka i njegova supruga Priscilla Chan donirali su pak 25 miliona dolara za pronalazak leka za koronavirus.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar