Biznis
25.05.2021. 13:24
Tanjug

Kopaonik biznis forum

"Ostvarili smo veliki uspeh"

Siniša Mali
Izvor: TANJUG / RADE PRELIC

Ovogodišnji Kopaonik biznis forum je počeo, a na otvaranju je govorio ministar finansija Siniša Mali, koji je istakao sve pozitivne poteze vlade Srbije kojima je očuvana ekonomija.

"Srbija je u vreme najveće svetske zdravstvene i ekonomske krize pokazala veliku odgovornost na oba fronta i najveći teret preuzela na sebe, obezbedila je medicinsku opremu i vakcine, ali i tri paketa mera pomoći za privredu i građane koji su spasili našu ekonomiju", rekao je Siniša Mali.

On je istakao da je Srbija na oba fronta ostvarila veliki uspeh i naglasio da uprkos tim izdvajanjima javni dug Srbije nije prešao i neće preći 60 odsto BDP-a. Ministar je ocenio da će taj nivo javnog duga Srbija zadržati i do kraja godine, uprkos trećem paketu mera pomoći i velikim ulaganjima u infrastrukturu koji su budžetom za ovu godinu predviđeni u iznosu od 430 milijardi dinara.

"Više puta smo čuli da je naša Vlada reagovala brzo i pravovremeno kada je krenula pandemija, definisali smo prvi, pa drugi paket mera i u toku je treći paket mera pomoći za ublažavanje negativnih posledica krize. Mislim da se u istoriji naše zemlje nije desilo da država preuzme najveći treret krize na sebe", rekao je Mali.

Mali je istakao da ukupna vrednost sva tri paketa pomoći iznosi osam milijardi evra, što je više od 17 odsto BDP-a Srbije. Dodaje da ta pomoć tokom krize ne bi bila moguća da Srbija pre četiri godine nije imala odgovornu fiskalnu politiku i suficit u budžetu.

Uz sva izdvajanja, ministar podseća da su prošle godine izgrađene i dve nove kovid bolnice ukupnog kapciteta 1.500 kreveta.

“Kada se desilo da Srbija tako brzo i efikasno izgradi novu bolnicu, nabavi vakcine, nađe porebne respiratore i medicinsku opremu. Sve to nas je dovelo do toga da po broju revakcinisanih Srbija bude četvrta u Evropi na milion stanovnika, a po broju onih koji su primili prvu dozu Srbija je peta u Evropi”, naveo je Mali.

Za ovu godinu, navodi, MMF prognozira da će Srbija imati privredni rast od šest odsto, Evropska komisija predviđa 5,3 odsto, Svetska banka pet odsto, a Vlada Srbije očekuje da će rast biti bliži sedam odsto.

Mali je ponovio da javni dug Srbije neće preći 60 odsto BDP-a i naveo da je javni dug Francuske 110 odsto BDP-a, Španije 115 odsto u odnosu na BDP, Grčke više od 200 odsto…

Govoreći o stopi nezaposlenosti, Mali je naveo da je Srbija u doba najveće krize imala pad stope nezaposlenosti i dodao da je 2019. stopa nezaposlenosti iznosila 10,4 odsto, a u 2020. je iznosila devet odsto. Podsetio je da je stopa nezaposlenosti 2012. bila 25,9 odsto, što, kaže, znači da svaki četvrti građanin nije imao posao.

Kada je reč o stranim direktnim investicijama, Mali je ukazao da Srbija nije imala pad stranih investicija kao druge zemlje. Podseća da je Srbija u vreme pandemije uspela da dovede dve velike japanske investicije - Tojo Tajer i Nidek.

Govoreći o budžetu za ovu godinu, Mali je naveo da je on fokusiran na tri aspekta - ulaganje u infrastrukturu, ulaganje u zdravstvo i podizanje životnog standarda građana.

Navodi da je predviđeno 430 milijardi dinara za ulaganje u infrasturkutru, da je budžet Ministarstva za zaštitu životne sredine dva i po puta uvećan, da se nastavljaju ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu.

Mali dodaje da se u Novom Sadu gradi još jedna kovid bolnica, da su izdvojena sredstva za rekonstrukciju opštih bolnica širom zemlje, za završetak radova u Kliničkom centru Srbije, ali i za izgradnju fabrike za proizvodnju vakcina.

Ministar je naglasio da Srbija ostaje pri politici povećanja plata i penzija, jer je, ističe, to osnova rasta životnog standarda građana.

Naglašava i da uprkos pandemiji Srbija nije odustala od programa “Srbija 2025” koji podrazumeva 14 milijarde evra u autoputeve, izgradnju metroa, bolnica, kanalizacione i vodovodne mreže, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda.

Takođe, istakao je i da Srbija ostaje pri planu da će do kraja 2025. godine prosečna plata biti 900 evra.

“To nije lak cilj, ali je ostvarljiv”, kaže Mali.

Dodaje da je prosečna plata u martu ove godine iznosila 555 evra, dok je 2012. iznosila 329 evra.

“Obećanje da će prosečna plata u Srbiji biti preko 500 evra smo ispunili, sada idemo na 600 evra, pa ćemo ubrzano ići ka 900 evra u naredne četiri godine”, rekao je Mali.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
4°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve