OVO JE KRAJ JEDNE ERE: Čuo se zadnji “beep” poslednjeg japanskog pejdžera

OVO JE KRAJ JEDNE ERE: Čuo se zadnji “beep” poslednjeg japanskog pejdžera

foto: Shutterstock


Pre trideset godina bili su neizostavni dodatak svakom biznismenu i poslovnom čoveku. Danas, japanski pejdžeri zapištali su poslednji put… Poslednji dobavljač pejdžera u Japanu “Tokio Telemessage” danas je završio sa svojim uslugama. A kako i ne bi kada je ostalo manje od 1.500 pretplatnika, od kojih su većina zdravstveni radnici.

Pričalo se da je poslednji pretplatnik bio Ken Fujikura, koji je pejdžer zadržao jer je to bio naćin komunikacije koji je preferirala njegova 80-to godišnja majka.

foto: Shutterstock

foto: Shutterstock

“Pošto je samo moja majka znala broj pejdžera, znao sam da je ona čim čujem obaveštenje. Sa telefonom već nisam siguran da je li je hitno”, rekao je Fujikura, a prenosi BBC.

U nedelju je pogrebna kompanija u Tokiju postavila šator u blizini železničke stanice kako bi ljudi mogli položiti cveće i odati počast kraju pejdžera. Na fotografiji pejdžera prikazana je poruka “1141064”, japanski pozivni broj za “volimo te”.

foto: Shutterstock

foto: Shutterstock

Pejdžeri su bili mali uređaji koji su proizvodili jednostavne zvucne signale ili kasnije kratke tekstualne poruke. Svaki pejdžer imao je svoj jedinstveni broj – sličan telefonskom broju – i da bi poslao tekst primaocu, pošiljalac je morao da pozove centralu i ostavi kratku poruku. To bi zatim neka osoba ili, češće, mašina pretvorila u tekstualnu poruku.

Razvijeni u pedesetim i šezdesetim godinama prošlog veka, pejdžeri su postali sve popularniji 1980-ih. Do 1996. “Tokio Telemessage” imao je 1,2 miliona pretplatnika, sa 10 miliona pretplatnika širom zemlje, navodi novinska agencija Kiodo. Kao i među radnicima, bili su popularni među srednjoškolcima, koji su koristili brojčani kod za razmenu poruka. Svce dok se nije pojavio mobilni telefon.

Tako da: R.I.P. pejdžer.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar