PAD AKCIJA ZA 2,6 ODSTO: Apple izgubio 34 milijarde dolara

PAD AKCIJA ZA 2,6 ODSTO: Apple izgubio 34 milijarde dolara

Shutterstock


Akcije Apple-a pale su tokom trgovanja u utorak za 2,6 odsto u jednom momentu, što je zbrisalo 34 milijarde dolara tržišne vrednosti američke tehnološke kompanije i povuklo indekse na Volstritu naniže, objavljeno je na portalu CNN Biznis.

Na zatvaranju berze akcije Apple-a su zaključene u minusu od 1,8 odsto u odnosu na prethodni dan.

Na ovaj dramatičan pad uticalo je upozorenje Apple-a da ne očekuje da će ostvariti planirani kvartalni prihod zbog usporavanja proizvodnje i oslabljene tražnje u Kini, gde je kompanija zatvorila sve svoje prodavnice zbog epidemije koronavirusa.

Povezane – UTIČE NA BERZE ŠIROM SVETA: Apple-u pada zarada zbog koronavirusa

Prema prvobitnim planovima, najvrednija kompanija u Sjedinjenim Državama, čija je tržišna vrednost 1,4 biliona dolara, očekivala je da će u svom drugom fiskalnom kvartalu ostvariti neto prodaju između 63 milijarde i 67 milijardi dolara.

Shutterstock

Shutterstock

Nakon Apple-ovog saopštenja, industrijski indeks Dau Džons je potonuo treći dan zaredom jer su se investitori povukli kako bi razmotrili upozorenje tehnološkog diva, prenosi CNBC.

Vrednost Dau Džons indeksa je na zatvaranju pala za 165,89 poena ili 0,6 posto, na 29.232,19 bodova.

Povezane vesti – VELIKODUŠNA POMOĆ Bezos: 10 milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promena

Indeks S&P 500 je splasnuo za 0,3 procenta na 3.370,29 poena, dok je tehnološki Nasdak Kompozit zabeležio mali dobitak završavajući dan na rekordno visokom nivou od 9.732,74 poena.

Kompanija “Tesla” je doprinela rastu Nasdaka, budući da je njena akcija skočila za više od 7,0 procenata. Takođe je ojačao Netfliks za 1,9 posto, dostižući najviši nivo od jula 2018. godine, kao i Alfabet koji je registrovao mali dobitak od 0,1 odsto.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar