Biznis
09.04.2019. 14:23
Marko R. Petrović

PRVI ČOVEK NISANA: Nekada spasilac, sad kriminalac

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Akcionari Nisana odlučili su da Karlosa Gona izbace iz kompanijskog borda, prekidajući tako jednu od poslednjih veza sa direktorom koji je svojevremeno slavljen kao spasilac kompanije.

Gon, dugogodišnji predsednik Nisana, koji je pomogao da se kompanija izvuče iz dubioze pre oko 20 godina, sada je u tokijskomzatvoru, suočen sa optužbama koje idu od utaje poreza do zloupotrebe kompanijskog novca.

Početkom marta on je pušten uz kauciju, ali je japanski tužilac naložio njegovo ponovno hapšenje prošle nedelje, optužujući ga da je koristio Nisanove podružnice da sebi pribavi ni manje ni više nego pet miliona dolara!

Gon injegov bliski saradnik Greg Keli, kojije optužen da mu je pomagao da sakrije te prihode, negirali su sve navodne zloupotrebe.
Gon je smenjen sa mesta predsednika kompanije još u novembru, ubrzo nakon hapšenja. Bord kompanije, međutim, nije mogao da ga smeni sa mesta direktora sve do prošlog ponedeljka.

Izvršni direktor Nisana Hiroto Saikava, i bord direktora počeli su sastanak izvinjenjem i dubokim naklonom okupljenim akcionarima.
- Menadžmen t Nisana sada je u staanju potrage za svojom dušom – rekao je Saikava. – Moramo da priznamo da je u napem kompanijskom upravljanju postojao ogroman problem.

- Sve vreme sam iznova preispitivao sebe, zbog čega organizacija nije uspela da spreči loše ponašanje pojedinaca. Razlog je, verujem, u tom ešto je sva moć bila veoma dugo skoncentrisana u rukama jednog čoveka – rekao je Saikava.

Okupljeni, međutim, nisu bili u raspoloženju koje bi vodilo praštanju. Tokom ispitivanja, akcionari su zasuli pitanjima članove borda. Jedan od njih je čak pozvao sve prisutne članove borda da podnesu ostavke i tako se iskupe za sve što se događa kompaniji. Mnogi okupljeni su tu
ideju pozdravili aplauzom i zviždanjem.

Saikava se na to još jednom izvinio: „Bord i izvršni menadžment posvećeni su sadašnnjem trenutku i budućnosti Nisana. Želeo bih da vas zamolim za vašu podršku.“

Akcionari su većinom glasova odlučili da Gona zameni novi predsednik Renoa Žan Dominik Senard, koji će ostati i na funkcijipotpredsednika borda u Nisanu.

Iz borda je smenjen i Greg Keli, koji je nakon što je platio kauciju,pušten na slobodu i čeka suđenje.Goonov iznenadni pad gurnuo je Nisan – Reo grupu u pravi haos. On je vodio obe kompanije, kao i celu grupu. Njegovo hapšenje samo je povećalo tenzije koje su već postojale nakon što je Nisan počeo da se bori za svoju „nezavisnost“ od Renoa.

Poslednjih nedelja, međutim, grupa, u kojoj je i japanski Micubiši, zavetovala se da će udvostručiti napore kako bi ostala na okupu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
3°C
07.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve