Biznis
16.05.2019. 16:48
Marko R. Petrović

Pet banaka kažnjeno sa mlijardu evra

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Pet banaka kažnjeno je sa milijardu evra zbog udruživanja u kartel kojim su uticale na trgovanje valutama. Evropska banka izrekla je, kako prenosi Blumberg, kaznu za četiri banke udružene u "Banana spilt" kartel, koji su činile Barclays, RBS, Citigroup i JP Morgan.

Istovremeno, kazna je izrečena i bankama iz kartela "Eseks ekspres", u kojem je uz Barclays i RBS bila i MUFG.
"Evropska komisija neće tolerisati kartelsko udruživanje i dogovaranja te vrste na finansijskom tržištu" navodi se u saopštenju regulatornog tela.

Citigroup je kažnjen sa 310,8 miliona evra, RBS će platiti 249,2 miliona, a kazna za JPMorgan je 228,8 miliona evra, navela je EK u saopštenju. Barclays je kažnjen sa 210,3 miliona, a MUFG mora da plati oko 70 miliona evra.

Istraga Komisije, koja je počela još septembra 2013. godine, utvrdila je da su, udružene u dva kartela, ove banke razmenjivale osetljive informacije i planove o trgovanju, koje su im omogućile da donesu
odluke o kupovini ili prodaji valuta.

Iako velike, kazne za kartele su manje od 1,3 milijarde evra koliko su banke pre pet godina platile zbog nameštanja Euribora.

UBS Group AG je izbegao kaznu, jer je prvi rekao regulatorima o tajnom dogovoru.

Pet banaka je dobilo smanjene kazne tako što su postigle sporazum sa EU koji im neće dozvoliti da ospore nalaze EU. Credit Suisse Group AG kažnjena je prošle godine u vezi sa tajnim dogovorima u trgovanju valutama.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
04.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve