PIVO OD PRE HRISTA Napravljeno sa kvascem iz biblijskih vremena

PIVO OD PRE HRISTA Napravljeno sa kvascem iz biblijskih vremena

(AP Photo/Sebastian Scheiner)


Grupa izraelskih naučnika upotrebila je kvasac iz drevnih glinenih posuda za pravljenje piva, od kojih su neke stare 5.000 godina, i iskoristila ga da napravi moderno piće.

Naučnici sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu, iz Izraelske uprave za antikvitete, Telavivskog univerziteta i Univerziteta Bar – Ilan proučavali su uzorke kvasca iz pukotina ostataka posuda iz biblijskog vremena i uspeli da naprave pivo. Arheolozi su im dali posude korišćene za pivo i medovinu i, na njihovo iznenađenje, kvasac je u njima preživeo hiljade godina i uspešno je mogao da se iskoristi.

Antičke (AP Photo/Sebastian Scheiner)

Antičke posude (AP Photo/Sebastian Scheiner)

Profesor Juval Gadot sa Telavivskog univerziteta rekao je da je na Ramat Rahelu, najvećem persijskom arheološkom nalazištu u Judejskoj kraljevini, nađeno puno krčaga sa slovima J H D (suglasnika reči Jehud). On je dodao da se na kraljevskom mestu poput tog verovatno konzumirao alkohol u domu persijskog guvernera.

Te posude datiraju iz vremena vladavine egipatskog faraona Narmera (oko 3000. godine pre nove ere) do aramejskog kralja Hazaela (800 godina p.n.e) i proroka Nehemije (400 p.n.e) koji su, prema Bibliji, upravljali Judejom pod vladavinom Persijanaca.

Istraživači su tada sekvencirali čitav genetički kod svakog uzorka kvasca i predali ga doktoru Amiru Sitenbergu na analizu. On je otkrio da su kulture kvasca stare 5.000 godina slične kvascu modernog piva i onima koji se koriste u tradicionalnim afričkim pićima kao što je etiopska medovina.

Profesor Aren Maeir (AP Photo/Sebastian Scheiner)

Istraživači degustiraju pivo (AP Photo/Sebastian Scheiner)

Izraelski ekspert za pivo Itaj Gutman je pomogao naučnicima da naprave piće koje su pohvalili međunarodni degustatori.

Jicak Paz iz Izraelske uprave za antikvitete rekao je da je to prvi projekat te vrste i da se radi o stvarnom prodoru.

“Prvi put je usprešno napravljeno drevno alkoholno piće od drevnog kvasca, drugim rečima od orginalnih supstanci iz kojih je alkohol pravljen,. To se nikad ranije nije desilo”, navodi Paz.

Ronen Hazan sa Hebrejskog univerziteta ocenio je da projekat ima važne posledice koje prevazilaze jednostavno piće, odnosno da je veće čudo kako je kvasac preživeo hiljade godina.

“Zahvaljujući tome se saznalo kakav je bio ukus drevnog piva. Nije ni malo loše. Ovo istraživanje važno je za oblast eksperimetnalne arheologije koja teži da rekonstruiše prošlost”, istakao je.

Pivo je bilo uobičajeno piće ljudi koji su živeli u drevnom Egiptu i Mesopotamiji. U ranim egipatskim tekstovima aludira se na razne vrste, uključujući “gvozdeno pivo”, “prijateljsko pivo” i “pivo zaštitnika”.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar