“PODRIVANJE DEMOKRATIJE”: Youtube isključio 210 kanala zbog protesta u Hongkongu

“PODRIVANJE DEMOKRATIJE”: Youtube isključio 210 kanala zbog protesta u Hongkongu

Shutterstock


Američka kompanija Google saopštila je danas da je njen video servis Jutjub blokirao 210 kanala koji su se, kako se navodi, ponašali “koordinisano” kada su postavljali snimke u vezi sa protestima u Hongkongu.

Ovaj potez je usledio nekoliko dana pošto su Twitter i Facebook naveli da su otkrili kampanju na društvenim mrežama za koju tvrde da potiče iz Kine.

Takođe su naveli da su ugasili više stotina naloga koji su objavljivali sadržaj sa ciljem podrivanja prodemokratskih protesta u Hongkongu.

“Ovo otkriće je u skladu sa nedavnim opažanjima i akcijama Facebook-a i Twitter-a u vezi sa Kinom”, napisao je na blogu Šejn Hontli, jedan od šefova Gugla zaduženih za bezbednost.

On ipak nije otkrio poreklo tih kanala, prenosi Rojters.

Portparolka Stejt departmenta rekla je za Rojters da su SAD “duboko zabrinute zbog nastojanja Kine da manipuliše javnim mnjenjem šireći dezinformacije o situaciju u Hongkongu”.

Sa druge strane, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Ženg Šuang odbio je da direktno prokomentariše odluku Youtube-a, ali je rekao da je najveća želja kineskog naroda da se okonča haos i nasilje u Hongkongu.

“Želja 1,4 milijarde ljudi ne može da se blokira ili kontroliše, i naravno ne može da se ugasi”, rekao je on novinarima.

Twitter, Facebook i Youtube blokirani su u Kini, ali su dostupni u Hongkongu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar