Biznis
22.08.2022. 20:10
R.E.

Služba za zapošljavanje

Ponovo program "Moja prva plata", prijavite se

Posao
Izvor: Shutterstock

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) Srbije raspisala je novi, treći javni poziv za program "Moja prva plata", kojim se daje mogućnost mladima koji nemaju radno iskustvo da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavca radi sticanja znanja, veština i kompetencija za rad, kako bi na taj način povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje.

 

Prva faza programa je, kako je navedeno, namenjena isključivo poslodavcima, koji će od danas do 22. septembra moći da se prijave za učešće u programu na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs.

Druga faza je namenjena nezaposlenim licima, koja će za učešće u programu moći da se prijave od 3. do 31. oktobra, takođe na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs.

Treća faza programa odnosiće se na izbor kandidata od strane poslodavaca koji će imati mogućnost da vrše selekciju prijavljenih kandidata od samog početka njihovog prijavljivanja.

Konačan izbor kandidata poslodavci iz privatnog sektora obaviće od 1. do 15. novembra, a poslodavci iz javnog sektora od 16. do 30. novembra.

U roku od 15 dana od dana konačnog izbora kandidata, na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs biće objavljena lista oglašenih pozicija poslodavaca sa brojem odobrenih kandidata.

Četvrta faza realizacije programa podrazumevaće potpisivanje trojnog ugovora između NSZ, poslodavca i izabranog kandidata i početak sprovođenja programa u roku od 15 dana od dana formiranja liste oglašenih pozicija poslodavaca sa brojem odobrenih kandidata.

Za ovu godinu je planirano da se u program "Moja prva plata" uključi do 10.000 mladih starosti do 30 godina, sa najmanje srednjim obrazovanjem i bez radnog iskustva.

Program će se sprovoditi kod poslodavca, u privatnom i javnom sektoru, u trajanju od devet meseci, a realizuje se bez zasnivanja radnog odnosa.

Tokom trajanja programa, NSZ će na mesečnom nivou isplaćivati mladima sa srednjim obrazovanjem novčanu naknadu u iznosu od 25.000 dinara, dok će mladima sa visokim obrazovanjem isplaćivati 30.000 dinara, uz uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Javni poziv za ovogodišnji program Moja prva plata i sve informacije o program nalaze se na sajtu NSZ-a (www.nsz.gov.rs), kao i sajtu Moja prva plata (www.mojaprvaplata.gov.rs).

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nezaposleni ste? Naučite da popravljate vetrenjače, to se sada traži
vetrenjače

Biznis u usponu

27.12.2021. 22:05

Nezaposleni ste? Naučite da popravljate vetrenjače, to se sada traži

U svetskoj industriji vetra radi 1,3 miliona ljudi, a ubuduće će biti potrebno pet puta više radnika, jer raste broj vetrenjača koje pomažu prelazak na obnovljive izvore energije, piše Dojče vele (DW).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
23.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve