Biznis
08.06.2020. 21:15
R. E. / RTS

POSLEDICE KORONE: Pad tržišta avio-karata mnoge će ostaviti bez posla

w_56050799.jpg
Izvor: EFE / Nathalia Aguilar

Mere protiv koronavirusa svuda u Evropi popuštaju, ali tržište avio-karata u Srbiji doživljava strmoglavi pad, čak 90 odsto u poređenju s proteklom godinom. Karte se kupuju u izuzetnim situacijama. Nema kupovine karata za daleke destinacije u većem obimu, a stručnjaci kažu da situacija može da se stabilizuje tek za dve-tri godine.

Nema kupca ni u agencijama, a nema ni onlajn kupovine karata. Agenti kažu da je prodaja počela i da se većinom prodaju karte za evromediteranske destinacije, ali samo za one koje imaju definisan način ulaska u zemlju gde se ide. Karte za letovanje i porodična putovanja još su na čekanju, piše RTS.

"Generalno za turističku privredu dokle god ne padnu maske od turizma nema ništa. Potrebno je da se sve vrati na neku normalu da bi turisti zasita putovali. Informacija je da će od 15 juna biti otvorene sve granice unutar Evropske unije a same države će moći da odluče da li će hteti da prime turiste, Grčka i Kipar odmah dok će Španija i druge zemlje malo kasnije", kaže agent za avio-karte Igor Vranješević.

Pad prodaje karata ostaviće bez posla mnogo agencija, mnogo ljudi koji se bave avioprevozom a veliki prevoznici najvljuju smanjenje flote i broja zaposlenih. Nemačka "Lufthansa" i dalje drži dve trećine flote prizemljeno, a velike avione pretvara u kargo avione, jer oni sada donose veći profit nego da voze putnike. Karte nisu i neće poskupeti kažu agenti.

Shutterstock Shutterstock

"Avio karte će biti u istom nivou cena kao i ranije, naravno zavisi od sezone, ako je viša onda će karte biti skuplje ako izlazimo iz više sezone biće jeftinije. Ništa se dratično nije promenilo ostaće ista konfiguracija sedišta, biće naravno veća bezbednost i više će se tražiti da se poštuju te mere", dodao je Vranješević.

Savet je da dobro proučite pravila koja važe u zemlju gde ste zeleli da putujete i kakve su aerdoromske procedure. Bitno je kažu i osiguranje jer pojedine zemlje neće primati goste bez pokrivenog lečenja od korone, a to je u ovom trenutku velika cifra koja prevazilazi cenu karte nekoliko puta.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
27.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve