Biznis
10.09.2019. 15:03
R. E. / Jutarnji list

Kineski izvoz neočekivano

CENA TRGOVINSKOG RATA: Kineski izvoz neočekivano pao, a očekivao se rast

china-usa-6.jpg

Kineski izvoz neočekivano je pao u avgustu mesecu zbog naglog posustajanja isporuka u SAD, što je dodatno potvrdilo strah od

Kineski izvoz neočekivano je pao u avgustu mesecu zbog naglog posustajanja isporuka u SAD, što je dodatno potvrdilo strah od posledica trgovinskog rata između dve privredne sile, pišu britanski mediji.

Kineski je izvoz u avgustu pao jedan odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mesec, najviše od jula kada se smanjio za 1,3 posto, dok su stručnjaci očekivali porast. Izvoz u SAD pao je prošlog meseca 16 odsto na godišnjem nivou, nakon 6,5 odsto smanjenja u julu, a uvoz se smanjio 22,4 odsto.

Kineski izvoz u Europu, Južnu Koreju, Australiju i jugoistočnu Aziju takođe je pogoršan na godišnjem nivou u poređenju sa julom. Izvoz u Japan i Tajvan bio ipak neznatno bolji nego u prethodnom mesecu.

[caption id="attachment_232255" align="alignnone" width="693"]Shutterstock Shutterstock[/caption]

Trgovinski sukob SAD i Kine eskalirao je u avgustu nakon najave Vašingtona da će uvesti dodatne carine od 15 odsto na uvoz široke lepeze kineskih proizvoda, podseća BBC. Kina je uzvratila istom merom i dozvolila slabljenje domaće valute kako bi ublažila deo pritiska koji generišu američke carine.

Juan je tako u avgustu prekoračio ključnu granicu od sedam juana za dolar, prvi put od globalne finansijske krize, zbog čega je Vašington optužio Peking za manipulaciju tečajem valute.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
17.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve