CENA TRGOVINSKOG RATA: Kineski izvoz neočekivano pao, a očekivao se rast

CENA TRGOVINSKOG RATA: Kineski izvoz neočekivano pao, a očekivao se rast


Kineski izvoz neočekivano je pao u avgustu mesecu zbog naglog posustajanja isporuka u SAD, što je dodatno potvrdilo strah od posledica trgovinskog rata između dve privredne sile, pišu britanski mediji.

Kineski je izvoz u avgustu pao jedan odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mesec, najviše od jula kada se smanjio za 1,3 posto, dok su stručnjaci očekivali porast. Izvoz u SAD pao je prošlog meseca 16 odsto na godišnjem nivou, nakon 6,5 odsto smanjenja u julu, a uvoz se smanjio 22,4 odsto.

Kineski izvoz u Europu, Južnu Koreju, Australiju i jugoistočnu Aziju takođe je pogoršan na godišnjem nivou u poređenju sa julom. Izvoz u Japan i Tajvan bio ipak neznatno bolji nego u prethodnom mesecu.

Shutterstock

Shutterstock

Trgovinski sukob SAD i Kine eskalirao je u avgustu nakon najave Vašingtona da će uvesti dodatne carine od 15 odsto na uvoz široke lepeze kineskih proizvoda, podseća BBC. Kina je uzvratila istom merom i dozvolila slabljenje domaće valute kako bi ublažila deo pritiska koji generišu američke carine.

Juan je tako u avgustu prekoračio ključnu granicu od sedam juana za dolar, prvi put od globalne finansijske krize, zbog čega je Vašington optužio Peking za manipulaciju tečajem valute.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar