Biznis
30.06.2023. 15:20
Promo

"Fitness & Wellbeing"

Poslovni susreti firmi iz oblasti nutriceutike i sportske opreme

1
Izvor: Foto: ITA/ICE

Više od 45 operatera iz osam zemalja (Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Poljska i Mađarska) sastalo se sa 22 italijanske kompanije koje predstavljaju 'Made in Italy' visokog kvaliteta u sektoru dijetetskih suplemenata i sportske opreme. Ambasador Italije u Srbiji NJ.E. Luca Gori, otvorio je radionicu "Fitness & Wellbeing" u organizaciji beogradske  kancelarije italijanske Agencije za spoljnu trgovinu ITA/ICE. 

Kancelarija ITA/ICE u dogovoru sa Ambasadom Italije u Beogradu i u saradnji sa kancelarijama Agencije ICE u navedenim zemljama, sa Assosport-om (Nacionalna asocijacija proizvođača sportske opreme) i sa Udruženjem Integratori e Salute, promovisala je inicijativu posvećenu italijanskim kompanijama, fokusirajući se na temu zdravlja i na zajedništvo između sektora dijetetskih suplemenata i sportske opreme, imajući u vidu potencijal tržišta i rast izvoza Made in Italy proizvodnje u Srbiju. 

Naime, Srbija i zemlje iz kojih dolaze kvalifikovani operateri koje je izabrala mreža kancelarija ITA/ ICE, imaju sveukupno udeo od 5,6 odsto u izvozu sportske opreme, što ovu geografsku oblast svrstava na šesto mesto među destinacijama italijanske proizvodnje iz ovog sektora (izvor: ICE-Agencija,  podaci TDM, 2022).

1
Izvor: Foto: ITA/ICE

Radionicu je otvorio direktor beogradske kancelarije ITA/ICE Antonio Ventreska, koji je u svom govoru podsetio na statistike pomenutih  industrija, koje u Srbiji i na Balkanu poprimaju veliki značaj. O vrednosti i popularnosti fizičke aktivnosti u Srbiji svedoče domaći šampioni, izraz kulture sporta u zemlji.

1
Izvor: Foto: ITA/ICE

Direktor Ventreska je potom istakao posebnost ove manifestacije koja je realizovana uz učešće i saradnju sa Privrednom komorom Srbije, predstavnicima Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine Republike Srbije i dekanom Farmaceutskog Fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, kao i predstavnicima Ministarstva zdravlja, Odseka sanitarne inspekcije, na raspolaganju italijanskim kompanijama  u cilju pružanja podrške i uvida u politike koje se odnose na izvoz predstavljenih kategorija proizvoda. 

1
Izvor: Foto: ITA/ICE

Ambasador Italije u Srbiji Luka Gori je u svom govoru istakao nekoliko suštinskih tačaka: 1) značaj bilateralnih odnosa Srbije i Italije, koji su u Republici Srbiji zastupljeni kroz prisustvo, posvećenost i strukturu italijanske poslovne zajednice: Ambasada Italije, Agencija ICE, Italijanski institut za kulturu, Italijansko-srpska privredna komora, Confindustria i - uskoro - kancelarije SIMEST, SACE i CDP-a u Beogradu; 2) sportska diplomatija, sa svojim informativno-promotivnim aktivnostima koje sprovodi Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje, takođe preko Agencije ICE; 3) pozitivan privredni kontekst Srbije koji podstiče poslovnu aktivnost i privlačenje stranih investicija, uključujući i sektore predstavljene na ovoj manifestaciji.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve