POSLUŠALI TRAMPA: Google seli proizvodnju iz Kine u Vijetnam

POSLUŠALI TRAMPA: Google seli proizvodnju iz Kine u Vijetnam


Američkim IT gigantima nije trebalo mnogo vremena da poslušaju i razumeju poruku predsednika SAD Donalda Trampa, koji im je blago rečeno sugerisao da napuste kinesko tržište i premeste svoje proizvodne pogone. Prvenstveno na američko tlo.

Dok se Apple odlučio da izmesti 30 odsto svoje proizvodnje iz Kine, Google je doneo odluku da se u potpunosti povuče iz te zemlja kada je u pitanju proizvodnja Pixel telefona.

Povezane vesti – Ruski android: Huawei u pregovorima sa Moskvom oko sistema Aurora

Tako će Google ove godine prebaciti proizvodnju svog smartfona Pixel iz Kine u Vijetnam, budući da formira jeftini lanac snabdevanja u jugoistočnoj Aziji, objavio je japanski dnevni list Nikkei. Taj potez dolazi usled porasta troškova radne snage u Kini, ali i zbog sve jačeg dodatnog pritiska u vidu tarifa, koje su deo “trgovinskog rata”.

Google planira i da najveći deo proizvodnje svog hardvera preseli iz Kine, uključujući telefone Pixel i pametni zvučnik Google Home, prenosi Nikkei. Kompanija planira da ove godine isporuči od 8 do 10 miliona pametnih telefona, što je duplo više nego prošle godine.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar