Biznis
28.08.2019. 15:17
R. E.

POSLUŠALI TRAMPA: Google seli proizvodnju iz Kine u Vijetnam

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Američkim IT gigantima nije trebalo mnogo vremena da poslušaju i razumeju poruku predsednika SAD Donalda Trampa, koji im je blago rečeno sugerisao da napuste kinesko tržište i premeste svoje proizvodne pogone. Prvenstveno na američko tlo.

Dok se Apple odlučio da izmesti 30 odsto svoje proizvodnje iz Kine, Google je doneo odluku da se u potpunosti povuče iz te zemlja kada je u pitanju proizvodnja Pixel telefona.

Povezane vesti - Ruski android: Huawei u pregovorima sa Moskvom oko sistema Aurora

Tako će Google ove godine prebaciti proizvodnju svog smartfona Pixel iz Kine u Vijetnam, budući da formira jeftini lanac snabdevanja u jugoistočnoj Aziji, objavio je japanski dnevni list Nikkei. Taj potez dolazi usled porasta troškova radne snage u Kini, ali i zbog sve jačeg dodatnog pritiska u vidu tarifa, koje su deo "trgovinskog rata".

Google planira i da najveći deo proizvodnje svog hardvera preseli iz Kine, uključujući telefone Pixel i pametni zvučnik Google Home, prenosi Nikkei. Kompanija planira da ove godine isporuči od 8 do 10 miliona pametnih telefona, što je duplo više nego prošle godine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
30°C
17.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve