Biznis
07.01.2023. 08:05
R.E

Reč stručnjaka

Kada će popustiti inflacija

inflacija, cene, kupovina, račun
Izvor: Shutterstock / Denys Kurbatov

Prema Adamu Posenu, bivšem zvaničniku Banke Engleske, koji sada vodi Peterson Institut za međunarodnu ekonomiju, prognoza inflacije za 12 meseci izgledaće sasvim drugačije.

U intervjuu za Blumberg televiziju, Posen je rekao da će za godinu dana inflacija "imati tendenciju pada“. Taj pad je "u velikoj meri siguran“, dodao je.

U novembru je osnovna stopa omiljene stope inflacije Federalnih rezervi, indeks potrošnje za ličnu upotrebu, porasla za 4,7 odsto.

Posen je rekao da je ključno pitanje za prognozu koliko brzo inflacija može da se smanji sa oko 3,3 odsto krajem sledeće godine na oko 2 odsto, što je ujedno i cilj Federalnih rezervi. A srodno pitanje bilo je koliko će rezerve morati da povećaju svoju osnovnu kamatnu stopu iznad gornjeg kraja raspona od 5,25 odsto, za koji očekuje da će biti dostignut u februaru.

"Inflacija je već u opadanju zbog poboljšanja u lancu snabdevanja“, rekao je Posen. "Još neko poboljšanje mora doći kao rezultat pada cena stanovanja. Tako će veliki deo budućeg poboljšanja inflacije u 2023. godini biti obezbeđen pooštravanjem politike Federalnih rezervi“, dodao je on.

"Šta drži inflaciju visokom? Plate rastu tempom koji ne odgovara niskom i opadajućem rastu produktivnosti rada“, kazao je on. To je tačno uprkos činjenici da radnici i dalje ne vide veliku korist od povećanja plata zbog inflacije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta je sve poskupelo i za koliko
prodavnica

Život je sve skuplji

17.12.2022. 15:05

Šta je sve poskupelo i za koliko

Među osnovnim prehrambenim proizvodima u novembru je u odnosu na pre godinu dana najviše poskupelo pasterizovano kravlje mleko, koje je, prema podacima objavljenim na sajtu Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine, od novembra prošle do novembra ove godine poskupelo za 59 odsto.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
24.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve