Biznis
07.04.2022. 12:05
Beta

Amerika

Pravili vetar ubili 150 orlova, sad plaćaju kaznu i to veliku

orao
Izvor: Shutterstock

Jedna američka kompanija koja se bavi energijom vetra, mora da plati plati više od osam miliona dolara kazne i restitucije jer je najmanje 150 orlova stradalo tokom protekle decenije u njenim vetroparkovima u osam država SAD, saopštili su u sredu savezni tužioci.

"ESI Enerdži", podružnica "NektEra Enerdži" izjasnila se krivom po tri tačke za kršenje Zakona o pticama-selicama tokom suđenja u utorak u Čejenu, u Vajomingu. Krivično je optužena za smrt devet orlova u njenim vetroparkovimaa širom SAD.

Kompanija je priznala smrt orlova i na 50 vetroelektrana od 2012, ali su tužioci utvrdili da ih je trostruko više. 

Ptice ginu kada ulete u lopatice vetrogeneratora. Pošto se tela ptica ne nađu uvek, zvaničnici su rekli da je broj verovatno veći od 150.

Kompanija ESI se u okviru sporazuma o priznanju krivice složila da potroši 27 miliona dolara za pet godina na mere za sprečavanje smrti orlova, uz zaustavljanje turbina kada je veća verovatnoća da će ih biti u blizini.

Računa se da će ta kompanija platiti po 29.623 dolara po mrtvom orlu.

Savezne vlasti SAD su od dolaska predsednika Džozefa Bajdena na vlast pojačale doslednost zaštiti beloglavih i drugih orlova i drugih ptica u skladu sa Zakonom o sporazumu o pticama selicama, pošto je krivično gonjenje po tom zakonu bilo zaustavljeno pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom.

Po saveznom zakonu, nezakonito je ubijati ili nanositi štetu orlovima.

Beloglavi orao - državni simbol SAD, uklonjen je iz zaštite po Zakonu o ugroženim vrstama 2007. godine, posle povećanja broja tih ptica što je bila posledica njihovog oporavka od široko rasprostranjenog uginuća od pesticida i drugih problema. Zvaničnici za divlje životinje kažu da je više od 300.000 beloglavih orlova sada u SAD.

Druga vrsta, zlatni orlovi, nije prošla tako dobro, iako se njihov broj smatra stabilnim, ali ne raste zbog vetroelektrana, sudara s vozilima, krivolova i trovanja olovnom municijom. Procenjuje se da na zapadu SAD ima 31.800 zlatnih orlova, a ljudi godišnje izazovu smrt više od 2.000.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Životinje iz Ukrajine prebačene u Holandiju
lav  i tigar

Lavovi i tigrovi

20.03.2022. 10:33

Životinje iz Ukrajine prebačene u Holandiju

Dva pothranjena lava i dva tigra iz Ukrajine prebačena su u sklonište na severu Holandije, saopštila je holandska organizacija koja ih je preuzela na granici između Ukrajine i Poljske.
Close
Vremenska prognoza
fog
1°C
10.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve