PRIDRUŽIO SE BEZOSU I GEJTSU: Svet je dobio trećeg bogataša “teškog” 100 milijardi dolara

PRIDRUŽIO SE BEZOSU I GEJTSU: Svet je dobio trećeg bogataša “teškog” 100 milijardi dolara

EPA/MARTIN BUREAU / AFP POOL MAXPPP OUT


Najbogatiji Francuz i generalni direktor francuskog konglomerata LVMH, Bernar Arno, pridružio se listi najbogatijeg svetskog trojca čije bogatstvo prelazi 100 milijardi dolara.

Tako se uz Džefa Bezosa i Bila Gejtsa, ovaj 80-godišnji preduzetnik smestio na treće mesto Blumbergovog indeksa bogatstva sa svojih 100,4 milijardi dolara, čime je s liste srušio Vorena Bafeta. Poređenja radi, Arnoovo bogatstvo od 100,4 milijardi dolara iznosi čak 3 odsto francuske ekonomije.

Za svoj veliki skok na listi najbogatijih može zahvaliti upravo rastu cene deonica LVMH-a od čak 43 odsto. Samo ove godine njegovo bogatstvo poraslo je za gotovo 32 milijarde dolara.

Inače, Arno kontroliše gotovo polovinu poznatog francuskog modnog lanca u čijoj se grupaciji, osim Luis Vitona, nalazi još 70 svetski poznatih brendova. Samo neki od njih su Belvedere, Dom Pérignon, Hennessy, Moët & Chandon, Sephora, Céline, Dior, Fendi, Kenzo, Marc Jacobs, Bvlgari…

Vlasnik je francuskog lista Le Parisien a u njegovom posedu je i L’Echo koji su sa simpatijama pisali o protestima Žutih prsluka. Postoje procene da je Arno organizovao Žute prsluke da bi srušio Makrona, koga je, kako mnogi tvrde upravo on i doveo na vlast, i oslabio Rotšilde. Jedan je od prvih investitora u Netfliks.

Sa sadašnjom suprugom Elen Mersije, sa kojom je u braku od 1991. ima tri sina sa kojima živi u palati na Riv Gošu u centru Pariza. Kažu da Arno s posla svojoj ženi često donosi prototipe tašni i parfema kako bi zatražio njeno „žensko mišljenje“. Iako uživaju u izobilju, deca pohađaju stroge katoličke škole. Spojila ih je muzika pošto je Bernar ljubitelj klasičnih kompozicija, a Elen profesionalna pijanistkinja.

Od mladosti je naklonjeniji političkoj desnici. Venčani je kum Nikole i Sesilije Sarkozi. U izvanrednim su odnosima a uspeo je da Sarkozijevu drugu ženu, bivšu manekenku Karlu Bruni, ljubiteljku brenda Iv Sen Loran „obuče“ u Dior. Kada je socijalista Fransoa Oland zamenio Sarkozija na mesto lidera Francuske, Arno je aplicirao za belgijsko državljanstvo. Ipak, kako su pisali mediji, odustao je od tog pokušaja i objavio da će nastaviti da plaća porez u svojoj domovini.

Arno je rođen je u porodici bogatih industrijalaca. Diplomirao je na pariskom politehničkom fakultetu, kada se pridružio očevom biznisu. Obožava tenis, trudi se da vodi zdrav život. Opisuju ga kao perfekcionistu, prijatelja umetnika, kolekcionar umetnina – u njegovoj dnevnoj sobi vise slike Vorhola i Pikasa.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar