Biznis
23.02.2024. 21:45
Beta

Kragujevac

Pritisnut taster za gradnju Inovacionog distrikta

1
Izvor: Beta / VLADA SRBIJE / Pedja Vuckovic

Ispred upravne zgrade Centra za strna žita, simboličnim pritiskom na tastere, položen je kamen temeljac za izgradnju Inovacionog distrikta i proširenje Državnog data centra, što je investicija vredna oko 168 miliona evra.

Svečanosti su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, predsednik privremenog organa grada Kragujevca Nikola Dašić i v.d. direktora Kancelarije za IT i eUpravu Milan Latinović.

Na svečanoj ceremoniji su potpisani memorandumi o razumevanju sa predstavnicima japanske kompanije Tošiba, holandske kompanije AER i banke Poštanske štedionice Beograd, koji će prvi među komercijalnim korisnicima početi da rade na inovativnim rešenjima u okviru Inovacionog distrikta.

Inovacioni distrikt predstavlja izgradnju treće faze Državnog data centra i biće jedinstveni kompleks informacionih, inovativnih, kreativnih i digitalnih industrija u Srbiji i regionu.

1
Izvor: Beta / VLADA SRBIJE / Pedja Vuckovic

U Inovacionom distriktu će biti izgrađen i peti naučno-tehnološki park u Srbiji, a ta investicija će se realizovati u više faza.

Za prvu zgradu Inovacionog distrikta investiraće se 20 miliona evra i gradi se u okviru programa "Skok u budućnost - Srbija 2027".

1
Izvor: Beta / VLADA SRBIJE / Pedja Vuckovic

To je jedini takav distrikt u Jugoistočnoj Evropi i prostiraće se na 4,5 hektara, a u konačnoj fazi imaće gotovo 62.000 kvadrata sa 23.000 kvadrata garaža.

Posebno mesto u okviru Distrikta imaće Nacionalni centar za informacionu bezbednost, a tu će se nalaziti i zaseban prostor za IT- biznis inkubatore, starapove, deo za primenu vetačke inteligencije sa centrom za robotiku, kao i "Smart siti centar" za razvoj pametnih energetskih sistema, deo za bioinformatiku i bioinženjering sa centrom za istraživanje i laboratorijama.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
7°C
22.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve