Biznis
02.04.2019. 16:25
Marko R. Petrović/ Foto: Shutterstock

PRIVATIZACIJA: „Lasta“ još nije odletela

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Proleće je stiglo, ali „Lasta“ još nije poletela. Iako je prema najavama država do kraja marta trebalo da oglasi prodaju 77 odsto udela u najstarijem transportnom preduzeću u Srbiji, to se još nije dogodilo.

Sredinom januara konsultantska kuća BDO Srbija izabrana je za privatizacionog savetnika u procesu prodaje. Ova kuća je inače, bila angažovana i za pripremu RTB Bor u pronalaženju strateškog partnera.

Prema odredbama Zakona o privatizaciji, najkasnije do kraja februara 2019. godine izabrana revizorsko-konsultantska kuća trebalo je da uradi procenu imovine, obaveza i kapitala Laste na dan 31.12. 2018. godine.

Zajedno sa drugom privatizacionom dokumentacijom, koja se u preduzeću priprema i ažurira, to treba da bude dostavljeno Ministarstvu privrede. Tek potom biće određena početna cena državnog paketa akcija. Taj završni korak u nadležnosti je Vlade Srbije, odnosno Ministarstva privrede.

U Minisztarstvu privrede nisu mogli da nam odgovore na pitanje ukojoj je fazi privatizacija „Laste“. Nezvanično, kako Ekspres saznaje, ceo proces kasni zbog toga što završni račun nije urađen u planiranom vremenu.

Budući kupac će morati da se obaveže da će uložiti sredstva u vozni park preduzeća i da će zadržati isti broj zaposlenih. Iako je i prošle godine planirana prodaja Laste, čelni ljudi preduzeća su tada tražili da se uradi konverzija poreskih dugovanja od oko 700 miliona dinara u kapital preduzeća.

To je dug koji je nastao 2004-2005. godine i na njega su stizale kamate. Svakog meseca „Lasta“ je plaćali 13 miliona dinara obaveza. Teg koji je ovo preduzeće nosilo bio je težak 550 miliona dinara, a ostatak do 700 miliona činila su druga potraživanja kao i ona prema ćerki firmi Lastri.

Proces konverzije završen je u novembru prošle godine prenosom potraživanja u kapital preduzeća. Na taj način se povećalo učešće državnog vlasništva u kompaniji na 77 odsto.

Vlasništvo u ovom preduzeću imaju – Republika Srbija, Akcionarski fond, Grad Beograd, nekoliko lokalnih samouprava, Fond PIO, RFZO, a 23 odsto akcija je u rukama malih akcionara.

Očekuje se da "Lasta" bude atraktivna investitorima zahvaljujući višegodišnjem ugovoru o prevozu zaključenim s gradom Beogradom. Ukoliko javni pozivi za privatizaciju u 2019. godini budu neuspešni, ostaje da se do novog vlasnika dođe prodajom imovine iz stečaja. Privatizacija „laste“ već je propala 2008. godine, jer je na tender pristigla samo jedna i to nepotpuna ponuda konzorcijuma pravnih lica "Mayer’s Cars and Trucks Company Ltd." i "Horn and Leibovitz ".

Tenderska komisija je, međutim, zaključila da njihova ponuda „ne sadrži sve potrebne dokaze, akte, podatke, priloge i druga dokumenta iz kojih se može utvrditi identitet Ponuđača i drugi uslovi i potrebni podaci utvrđeni Uputstvom za ponuđače i Javnim pozivom, kao i odgovarajuće odluke i ovlašćenja neophodne za preduzimanje radnji u tenderskom postupku“, te je kao takva odbačena kao nepotpuna.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
27°C
21.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve