Biznis
23.02.2024. 10:57
Beta

Marko Čadež

"Srpsku privredu vodimo na Olimpijske igre u Pariz"

olimpijske igre pariz
Izvor: Shutterstock

Privredna komora Srbije (PKS) će krajem jula, tokom trajanja Olimpijskih igra u Parizu, sa najvećom Federacijom poslodavaca Francuske – MEDEF, koja broji više od 750.000 firmi članica i državnom agencijom Francuske za podršku međunarodnom razvoju privrede - Business France, organizovati B2B poslovne susrete domaćih i stranih privrednika u "Srpskoj kući", najavio je predsednik PKS Marko Čadež.

Čadež je, gostujući na RTS-u, istakao da je u pitanju veoma važan događaj na kojem će prvi put kroz "Srpsku kuću" biti predstavljena zemlja, odnosno njena privreda, sport, tradicija, istorija i kultura.

"Mi ćemo 30. ili 31. jula organizovati sa Medefom i Business France, B2B događaj u 'Srpskoj kući'", rekao je predsednik PKS i ukazao da raste interes Francuske za investiranje u Srbiji.

Čadež je naveo kako se očekuje 10 miliona posetilaca na Olimpijskim igrama u Parizu i ocenio da je u pitanju odlična prilika za međunarodnu promociju Srbije kao inovativne nacije, te da su pripreme za posetu privredne delegacije već počele.

Objasnio je da su nastup srpske privrede u Parizu, kao i specijalizovana izložba "Ekspo 2027" u Beogradu, deo šireg koncepta i strategije razvoja predstavljeni kroz Plan "Skok u budućnost – Srbija 2027".

"Ekspo 2027", sa očekivanim investicijma od oko 18 milijardi evra je, prema rečima Čadeža, velika šansa za privredu i građane

Prema njegovim rečima, taj događaj je i prilika za investiranje u proširenje i izgradnju hotelskih kapaciteta.

Čadež je pozvao privrednike da se prijave na poziv koji je raspisala država, kao i da se jave PKS koja će im obezbediti sve neophodne informacije.

"Radi se o velikoj šansi za našu privredu. Danas Srbija privlači više od dve trećine svih investicija u regionu, a više od polovine izvoza regiona je iz Srbije. Dakle, potencijala ima", ukazao je Čadež.

Govoreći o neophodnoj radnoj snazi za realizaciju ovako velikih i složenih projekata, Čadež je naveo da je Vlada Srbije pojednostavila procedure vezane za zapošljavanje stranaca, da se radi na daljem razvoju dualnog obrazovanja, ali i da je kroz Inicijativu "Otvoreni Balkan" omogućena zajednička radna dozvola za građane Severne Makedonije, Albanije, Srbije.

"To znači da ljudi mogu da dolaze i rade bez bilo kakvih administrativnih barijera", istakao je Čadež.

Predsednik PKS je ukazao i na značaj porasta broja stranih turista u Srbiji i naveo da su za ovaj sektor od posebne važnosti privatne investicije.

Kazao je da u Srbiji ima 423 hotela, a da je samo u protekloj deceniji izgrađeno 126 novih, te da su neophodna dodatna ulaganja u sektor turizma.

Pozvao je privrednike da učestvuju na sajmovima u organizaciji PKS, poput SIAL u Parizu, ističući da PKS ove godine organizuje učešće domaćih kompanija na 21 sajmu širom sveta.
 
"Na nedavno završenom Međunarodnom sajmu organske hrane Biofach u Nirnbergu i aktuelnom Gulfood sajmu u Dubaiju, potpisani su ugovori vredni 20 miliona evra", dodao je Čadež.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
38°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve