Biznis
20.01.2020. 17:57
Jutarnji list

PROCVAT NOVOG TRŽIŠTA: Sve veća potražnja za polovnim telefonima

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U svetu se svake godine povećava potražnja za korišćenim pametnim telefonima, pa se procenjuje da su prošle godine te isporuke sa ukupno 207 miliona uređaja, porasle za oko 18 odsto u odnosu na 2018. godinu.

"Očekuje se da će se ta potražnja nastaviti i u sledećim godinama, pa bi isporuke korišćenih pametnih telefona, uključujući i one koji su obnovljeni, odnosno popravljani, do 2023. u svetu mogla da dosegne brojku od 333 miliona jedinica. Pritom bi prosečna stopa godišnjeg rasta tih isporuka mogla da bude i do 14 procenata", predviđaju analitičari IDC-a.

Pročitajte još: TikTok druga najtraženija aplikacija

Povećanu potražnju za korišćenim pametnim telefonima iz IDC-a objašnjavaju znatnim uštedama pri kupovini takvih telefona u poređenju s novim modelima, a očekuje se i da će implementacija 5G mreža uticati na to tržište, jer vlasnici pametnih telefona počinju da trguju svojim 4G pametnim telefonima u očekivanju visokih performansi 5G uređaja.

"Za razliku od nedavnog pada isporuka novih modela pametnih telefona, kao i prognoze minimalnog rasta novih isporuka u idućih nekoliko godina, tržište polovnih ili korišćenih pametnih telefona ne pokazuje znakove usporavanja", navodi šef istraživanja u IDC-u Entoni Skarsela.

Smatra da je to i zato što obnovljeni i korišćeni uređaji i dalje mogu pružiti brojne i isplative koristi i potrošačima i firmama koje žele da uštede novac.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
28.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve