PRVA KAZNA ZA TWITTER: Rusija presudila američkoj kompaniji

PRVA KAZNA ZA TWITTER: Rusija presudila američkoj kompaniji


Sud u Moskvi je novčano kaznio kompaniju “Twitter” sa 3.000 rubalja (oko 4.700 RSD), jer su njeni čelnici odbili da pruže informacije o lokalizaciji ličnih podataka ruskih korisnika na teritoriji Ruske Federacije.

To je prva kazna “Twitteru” zbog kršenja tog zakona. Na prošlom zasedanju suda svedočio je radnik “Roskomnadzora” (Savezna služba za nadzor u oblasti komunikacija, informacionih tehnologija i medija), kompanije koja je tražila podatke od “Twittera”. Međutim, prema rečima glavnog stručnjaka “Roskomnadzora” Mihaila Vorobjova, “Twitter” dva puta nije dostavio šemu radnih mesta na kojima se nalaze podaci korisnika te društvene mreže i kopiju ugovora o zakupu.

S druge strane, predstavnica kompanije ponovo je saopštila sudu da smatra da su tvrdnje “Roskomnadzora” neosnovane. Kako je istakla pravnica Marija Mihejeva, “Roskomnadzor” nije imao ovlašćenja da ide na sud sa ovim materijalom, jer “iz protokola nije jasno za šta se tačno Twitter poziva na odgovornost“.

“Кompanija nije imala zakonsku obavezu da odgovara na zahteve “Roskomnadzora”, rekao je još jedan predstavnik “Twittera“ Vladislav Arhipov, ističući da “Roskomnadzor” ne može da poziva stranu kompaniju na administrativnu odgovornost.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar