Biznis
23.04.2020. 22:46
R. E.

Prvi video zapis postavljen na YouTube slavi 15 godina

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

23. aprila 2005. godine, pre tačno 15 godina, na tek osnovanu internet video platformu YouTube postavljen je prvi video zapis, 18 sekundi dug isečak o poseti jednog mladića zoološkom vrtu u San Diegu – "Me at the zoo".

Mladić na snimku je Džaved Karim, saosnivač YouTube-a, koji je tako ušao u istoiju kao prva osoba koja je svoj video postavila na ovaj servis. VIdeo je do danas prikupio 90 miliona pregleda i to je jedini video postavljen na Džavadovom kanalu.

Godinu dana nakon što je objavljen video pod nazivom " Ja u zoološkom vrtu" Karim i sotali suosnivači prodali su platformu Google-u za neverovatnih 1,65 milijardi dolara.

https://www.youtube.com/watch?v=jNQXAC9IVRw

Youtube danas može da se pohvali sa dve milijarde aktivnih korisnika koji ovu platformu posećuju svakog meseca. Takođe, YT je nakon Googla druga najposećenija stranica na webu.

Svakog minuta na ovaj servis se postavi oko 500 sati video sadržaja. Vreme koje, pak, odlazi na gledanje tog sadržaja meri se u milijardama sati.

Dnevno se beleži oko 5 milijardi pojedinačnih pregleda, što čini preko milijardu sati dnevno utrošenih na gledanje YouTube videa – više nego što zajedno, na primer beleže Netfliks i Fejsbuk.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
29.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve