RADIONICA U STOJNIKU: Osiguranje kao neophodna agrotehnička mera

RADIONICA U STOJNIKU: Osiguranje kao neophodna agrotehnička mera

Miloš Milosavljević, direktor GFO Kragujevac; Foto: Promo


Kompanija „Dunav osiguranje“ i Udruženje novinara za poljoprivredu „Agropres“ održali su u Stojniku kod Aranđelovca, na gazdinstvu Snežane Birčanin i Aleksandra Bendića, šestu stručnu radionicu „Žene u agrobiznisu“.

Foto: Promo

Foto: Promo

Direktor Glavne filijale „Dunav osiguranja“ u Kragujevcu Miloš Milosavljević je u obraćanju učesnicima radionice i brojnim novinarima rekao da je Kompanija „Dunav“ pouzdan partner nosiocima poljoprivrednih gazdinstava i dodao da su žene posebno interesantna ciljna grupa.

Foto: Promo

Foto: Promo

‒ „Dunav osiguranje“ je lider na domaćem tržištu osiguranja, zauzima vodeću poziciju u svim vidovima osiguranja, pa i u osiguranju poljoprivredne proizvodnje. Kompanija „Dunav“ je osiguravajuća kuća sa najvećim finansijskim rezervama, a  beleži i visok procenat u naknadi šteta, čak 96,31 odsto, što uliva dodatnu sigurnost našim osiguranicima. Favorizujemo žene u agraru kroz podsticaje u osiguranju, a motivišemo ih i da se bave poljoprivredom. Pozivamo ih  da nas posete  na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, gde tradicionalno odobravamo komercijalne popuste za zaključivanje polisa za osiguranje  useva, plodova i stoke, a bavimo se i edukacijom u segmentu osiguranja. Osiguranje je neophodno za zaštitu od katastrofalnih posledica vremenskih nepogoda i primetno je da ga mnogi poljoprivredni proizvođači, žene pre svih, shvataju kao neophodnu agrotehničku meru, ističe Milosavljević.

Povoljne premije osiguranja

Glavna filijala „Dunav osiguranja“ Kragujevac pokriva poslovno područje opština Aranđelovac, Topola, Rača, Lapovo, Batočina, Knić i Kragujevac. Prema Milosavljevićevim rečima, na području opštine Aranđelovac, najzastupljeniji su zasadi jabuka i šljiva, a u poslednje dve godine ima i zasada jagoda i borovnica.

‒ Kao primere za osiguranje naveo bih  iznos premije za dve najzastupljenije kulture na teritoriji opštine Aranđelovac. Naime, za osiguranje jednog hektara ploda jogode sa prosečnim prinosom od 15.000 kg po hektaru i cenom od 80,00 dinara po kilogramu, premija iznosi 74.402,00 dinara, dok za osiguranje maline sa prinosom od 12.000 kg po hektaru i cenom od 150,00 dinara po kilogramu premija iznosi 111.330,00 dinara. Proizvođač na početku plaća samo pet odsto premije, dok ostatak plaća najkasnije do 31. oktobra. Veoma je važno i to što Vlada Srbije pomaže registrovana poljoprivredna domaćinstva regresiranjem 40 odsto premije osiguranja, pojašnjava Miloš Milosavljević.

I pored toga,  jako mali procenat poljoprivrednika je zaštitio svoju proizvodnju, ističe Milosavljević. U opštini Aranđelovac registrovano je 4.710  poljoprivrednih gazdinstava, a osigurano je samo 9 do 12 odsto, pojasnio je Milosavljević i dodao da poslednjih godina ozbiljni  poljoprivredni proizvođači ipak shvataju osiguranje kao neophodnu agrotehničku meru.

Gratis polisa „čuvar kuće“  za osiguranje imovine

Gazdinstvo Birčanin planira da podigne nekoliko hektara zasada jagoda i „Dunav osiguranje“ će im na samom početku pomoći, rekao je direktor Milosavljević, i poklonio im polisu „čuvar kuće“, koja se odnosi na osiguranje imovine, opreme i drugih vrednosti.

Domaćini i Miloš Milosavljević, direktor GFO Kragujevac; Foto: Promo

Domaćini i Miloš Milosavljević, direktor GFO Kragujevac; Foto: Promo

Pošto nije uspela da pronađe stalno zaposlenje, Snežana Birčanin je sa 34 godine odlučila  da započne svoj posao i uz podršku brata počela je da se bavi poljoprivredom. Kako je navela, u narednih 15 dana zasadiće oko 40.000 sadnica jagoda na dva hektara imanja. Konkurisali su i za subvencije za mlade poljoprivrednike i nadaju se da će dobiti podršku Ministarstva poljoprivrede.

‒ Osiguranje je nešto za šta svaki poljoprivrednik treba da se odluči, kako  ne bi  morao da moli za pomoć kad padne grad ili se desi neka druga nepogoda ‒ rekla je Snežana Birčanin i dodala kako smatra da se kod nas malo žena  odlučuje za  bavljenje poljoprivredom.

Snežanin brat Goran Đaković,  urednik Agrobiznis magazina, naveo je da se već godinama bavi edukacijom poljoprivrednika i onih koji počinju da obrađuju svoja poljoprivredna imanja.

‒ Mi ovde razgovaramo upravo o tome kako jedno imanje može da se obnovi, da se zasnuje proizvodnja. Pripremili smo zemljište za sadnju novih sorti jagode koje će biti plasirane na inostrana tržišta, poput Holandije, Švedske, Rusije, Nemačke. Sadni materijal je domaći, iz Valjeva ‒ kazao je Đaković.

Govoreći o edukaciji žena u poljoprivredi, Đaković je istakao da je u radionicama organizovanim  u saradnji sa „Dunav osiguranjem“,  do sada učestvovalo oko 1.500 žena i dodao da udruženim snagama nastoje  da objasne značaj i tretman osiguranja kao  investicije, a ne troška.

‒ Na sreću, danas se u Srbiji sve češće govori o ženama koje su počele da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, imaju svoje prerađevine, a na Sajmovima imaju i svoje hale ‒ kazao je Đaković.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar