Biznis
24.01.2023. 18:45
Beta

Ekonomija

Rat će ove godine nemačku privredu koštati 175 milijardi evra

Nemačka
Izvor: Shutterstock

Nemačka privreda će ove godine zbog rata u Ukrajini pretrpeti gubitak od 175 milijardi evra, čime će se ukupni gubici u stvaranju nove vrednosti od početka pandemije korona virusa, a zatim i rata popeti na 595 milijardi evra, procena je Instituta nemačke privrede (IW).

Ekonomske posledice pandemije su posle tri godine uglavnom popustile, ali to ni izdaleka ne važi za uticaj rata na Nemačku pivredu.

IW je izračunao će ove godine gubici privrede zbog rata i svih sa njim povezanih ekonomskih problema iznositi 175 milijrdi evra, ili preračunato 2.000 evra po stanovniku.

To realno odgovara približno 4,5 odsto nemačkog BDP. Za tu računicu izvršena je komparacija sadašnje situacije sa funkcionisanjem privrede u svetu bez rata, a samim tim i bez visoke cene energenata i uskih grla u globalnim lancima snabdevanja.   

I nemačka razvojna banka strahuje da se nemačka privreda nalazi pred prekretnicom i da nemačko blagostanje posebno ugrožavaju nedostatak stručne radne snage i umereni rast produktivnosti.

Računica IW pokazuje da su Nemci već tokom protekle tri godine morali da se pomire sa znatnim rezovima u njihovom blagostanju. Već prve godine pandemeije, 2020. godine, gubici privrede su zbog lokdauna dostigli 175 milijardi evra.

Sledeće, 2021. zabeležen je novi gubitak u Bruto domaćem proizvodu od 125 milijardi evra. U 2022. godini taj bi gubitak prema preliminarnim procenama trebalo da bude nešto manji od 120 milijardi evra.  

Ukupni gubici nemačke privrede od 2020. do kraja 2023. godine tako dostižu 595 milijardi evra.

Prema oceni IW uzrkok su tri jasno prepoznatljiva problema koji su rezultat krize.

Prvi je stabilnost snabdevanja energentima, zbog čega privrednici strahuju od nestašica ili poremećaja, i to posebno kad je reč o ključnoj infrastrukturi.

Uz to ide i visoka cena struje, gasa, ali i polufabrikata i sirovina, koja ugrožava konkurentnost. Stručnjaci iz IW ukazuju da se ne mogu sva ta poskupljenja proslediti kupcima, i da je zato posledica da mnoga preduzeča odustaju od planiranih investicija.

I konačno, cela ta situacija opterećuje i potrošače, zbog čega privatna domaćinstva manje kupuju, a svaka veća nabavka se, ako je moguće, odlaže za bolja vremena.

"Situacija je i dalje veoma krhka. Ta vanredna situcija će nas pratiti i narednih meseci i opterećivati blagostanje", ocenio je ekonomista IW Mihael Gremling.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nemačka uvodi novi zakon za strane radnike
Nemačka, radnici

Hitno potrebni radnici

07.01.2023. 19:00

Nemačka uvodi novi zakon za strane radnike

Nemačkoj su hitno potrebni kvalifikovani i specijalizovani radnici. Zjapeća radna mesta treba brže da se popunjavaju i uvozom. Vlada želi da privuče više radnika iz inostranstva uz lakšu nostrifikaciju diploma i novu kartu šansi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
28.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve