Biznis
24.03.2022. 09:05
Beta

Šta će biti?

Rat u Ukrajini i otpuštanje radnika u Srbiji

radnici
Izvor: Shutterstock

Rat u Ukrajini još nije izazvao veće probleme u radu fabrika u Srbiji, mada postoji strah od otpuštanja radnika, rekao je sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović.

On je agenciji Beta rekao da su fabrike koje zapošljavaju po više stotina ili hiljada radnika u autoindustriji već dve godine u problemu zbog pandemije korona virusa i slabije prodaje motornih vozila.

Najveće fabrike stranih investitora u Srbiji su, kako je podsetio Mihajlović, uglavnom proizvođači kompnenti za autoindustriju.

"Zbog pandemije virusa korona proizvođači automobila imaju smanjenu prodaju, a sada je na tu krizu nadovezan i rat u Ukrajini i prekinuti su lanci snabdevanja repromaterijalom", rekao je Mihajlović.

Dodao je da većih otpuštanja radnika još nema, ali da postoji strah do gubitka posla i radnog mesta u krizi izazvanoj ratom u Ukrajini. 

Fabrika "Leonija" koje proiozvode autodelove i zapošljavaju više hiljada radnika po rečima Mihajlovića za sada rade bez problema, a u novosadskoj fabrici "Lir" od 2.500 radnika određen broj je na plaćenom odsustvu jer su pojedini proizvođači automobila zaustavili proizvodnju.

Kragujevačka fabrika automobila "Fijat" za sada, kako je rekao, ne planira otpuštanje radnika i zatvaranje pogona, ali da oko 3.200 radnika koji rade u fabrici ukupno godišnje rade oko mesec dana. "Pošto je proizvodnja delova u toj fabrici serijska svi radnici rade po nekoliko dana mesečno, a kada se sve sabere rade godišnje oko mesec dana", rekao je Mihajlović.

Dodao je da je, prema dosadašnjim informacijama iz "Fijata", plan da se pokrene proizvodnja električnog automobila.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dr Mima Fazlagić: "Moj poziv nije posao, to je strast“
Mima Fazlagić

Intervju

12.03.2022. 07:10

Dr Mima Fazlagić: "Moj poziv nije posao, to je strast“

Po pravilu, svakog 8. marta setimo se velikih žena - žena na koje se ugledamo, koje nas inspirišu, koje su posvećene svom poslu i sa strašću ga rade. Jedna od njih je svakako dr Amira Fazlagić, sa kojom smo razgovarali baš na Dan žena.
Close
Vremenska prognoza
fog
0°C
11.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve