Biznis
02.09.2019. 20:05
R.E.

RAZBIJANJE MITOVA: Milenijalci pre biraju korporaciju nego preduzetništvo

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Percepcija da se "milenijalci" pre hvataju u koštac sa borbom zvanom preduzetništvo, da je u pitanju generacija koja će po svaku cenu izbeći posao od 9 do 5 i korporativna pravila - jednostavno nije takva u realnosti.

Prema istraživanju uprave za mala preduzeća rađena tokom 2014. manje od 2 odsto "milenijalaca" je bilo samozaposleno., dok je takvih u generaciji "iks" bilo 7,6 odsto, kao i 8,3 odsto kod "baby boomers-a", piše Forbes. Druga studija, koju je sprovela fondacija Kaufman, otkrila je da su mladi, uzrasta od 20 do 34 godine, činile samo 22,7 odsto ukupnog broja preduzetnika, u poređenju sa 34,8 odsto koliko je to iznosilo davne 1996.

Iz tog razloga, John Lettieri, suosnivač grupe Economic Innovation Group. u odboru američkog Senata smatra da će  "milenijali" biti "najmanje preduzetnička generacija u novijoj istoriji". Realnost je da mnogi "milenijalci" biraju korporativni posao ispred preduzetništva i to mnogo više nego prethodna generacija., do čega je dovela kombinacija faktora - dug, nedostatak uštede, sigurnost posla i averzija prema riziku.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Shutterstock

Milenijumi se pre odlučuju za karijere koje mogu podmiriti njihov studentski dug, koji je u poređenju sa prethodnim generacija, daleko veći. Zato se oni fokusiraju na otplatu studentskog kredita obezbeđivanjem stabilnih prihoda i minimiziranjem rashoda.

Problem je i štednja, jer dok milenijalci mogu štedjeti novac u penzionim fondovima, više od polovine njih ima manje od 1.000 dolara likvidne štednje, prema Market Vatch-u. Za preduzetništvo je potreban određeni nivo uštede, jer je preduzetnicima potreban ne samo novac za život dok posao ne donese dovoljno profita, već im treba i novac za pokretanje posla.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Shutterstock

Oni, za razliku od prethodnih generacija ipak više vrednuju sigurnost posla, otkriva studija istraživačkog centra Pev u kojoj je 40 odsto milenijalaca sigurnost posla smatralo "izuzetno važnom" u poređenju sa nižim procentom od 31 odsto  "baby boomersa". Ako milenijalci imaju veći dug studentskog zajma i nemaju štednju u gotovini, ima smisla da bi oni dali prednost bezbednosti posla više nego njihovi prethodnici. Milenijalcima je potreban stalni posao kako bi uplatili svoje dugove i ispunili svoja životna očekivanja. Kada se tome doda još i odsustvo preuzimanja rizika, jasno je zašto preduzetništvo jednostavno nije profesija "milenijalaca".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
19.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve