Razmena Francuske i Srbije 750 miliona evra

Razmena Francuske i Srbije 750 miliona evra


BEOGRAD,   – Saradnja Francuske i Srbije je sve bolja, robna razmena je u 2015. dostigla 750,4 miliona evra, a cilj je da vrlo brzo dostigne milijardu evra.
Ukupne investicije iz Francuske dostigle su 800 miliona evra, u Srbiji radi oko 100 firmi koje imaju francuski kapital, a zapošljavaju oko 10.000 radnika, rečeno je uoči radnog ručka kome prisustvuju guverner NBS Jorgovanka Tabaković i ambasadorka Francuske u Beogradu Kristin Moro, a organizuje Francusko-srpska privredna komora. Moro je istakla i da je u prošloj godini robna razmena Srbije i Francuske rasla u oba smeta, i to za oko 20 odsto. Guvernerka Jorgovanka Tabaković je podvukla da je NBS stvorila dobru investicionu klimu za sve finansijske usluge i da supervizija, koju sprovodi centralna banka, doprinosi jačanju tržišta i boljoj zaštiti svih učesnika.
JORGOVANKA TABAKOVIC
“Sigurna sam i da članovi Francusko-srpske privredne komore kad god su u prilici da u Srbiji koriste usluge banaka, dobrovoljnih penzijskih fondova, lizing kuća, prepoznaju i rad i rezultate NBS na uređenju i stabilnosti”, rekla je ona.
Prema njenim rečima, NBS se trudi da ostvari kontinuiran uticaj na podsticajnu klimu u Srbiji. “Odgovorni smo i za postizanje i održavanje stabilnosti cena”, navela je ona i objasnila da je cenovna stabilnost ostvareni cilj NBS u 2015, da je inflacija u toj godini u proseku iznosila 1,9 odsto. “Očekujemo da inflacija ostane niska i stabilna i u ovoj godini. Imperativ je očuvanje realne vrednosti plata i penzija i stvaranja predvidivosti za poslovanje”, rekla je guvernerka.

Tabaković je rekla da veće oscilacije kursa otežavaju očuvanje cenovne stabilnosti, te da stabilnost kursa u Srbiji nema alternativu. Ona je navela i da je NBS smanjila referentnu kamatnu stopu od maja 2013, čime je otvoren prostor za oporavak kreditne aktivnosti, što je bio faktor ubrzanja rasta. Rast je, kako je dodala, potpomognut i neto stranim investicijama koje su u 2015. iznosile 1,8 milijardi evra, što je prema njenim rečima, rast od 45,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu.}

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar