Biznis
21.03.2016. 09:50
ekspres

Razvoj autoindustrije presudan za privredni rast

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

BEOGRAD, 21. marta  - Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović istakla je  da je razvoj autoindustrije značajan za privredni rast, kao i da u vremenu ispred nas možemo očekivati još bolje rezultate te privredne grane. Ona je, obraćajući se na skupu "Autoforum 2016", ukazala da je za Srbiju veoma važno da svakog meseca i godine autoindustrija beleži rast.

"Svesni smo da je autoindustrija vrlo važna jer omogućava pokretanje i rast svih drugih industrija, koje proizvode razne komponente", podvukla je minsitarka saobraćaja, infrastrukture i građevinarstva.

Ona je istakla da je za državu važno da automobili budu bezbedni, ekološki prihvatljivi i troše sve manje goriva.

Takođe je naglasila da joj je, kao ministarki zaduženoj za saobarćaj, veoma bitno da u Srbiji imamo i bezbedne puteve i bezbedne vozače. "Bezbedan automobil i rast autoindustrije je pitanje sigurno kompletnog privrednog razvoja naše zemlje i na to možemo da utičemo, kao i na bezbednost puteva. Putevi treba da budu po evropskim standardima, kvaliletni", podvukla je Mihajlović.
Ona je rekla da trenutno još ne možemo da se pohvalimo kvalitetnim putevima i dodala da država čini sve što može da se putevi održavaju na kvalitetniji i drugačiji način nego što se činilo pre 10 godina. S druge strane, kako je dodala, država se trudi da putevi koji se grade budu po evropskim standardima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
"Ne može se razgovarati o evropskom povezivanju, a da nemamo uređene puteve", podvukla je Mihajlović dodajući da su putevi ti koji povezuju region.
S tim u vezi ona je prenela podatak da je kroz Srbiju tokom prošle godine prošlo 37 miliona automobila, za dva miliona više nego 2014.
"To je dobro za Srbiju jer se naša zemlja prepoznaje kao država koja se vraća na mapu regionalnog povezivanja, kao najbržu vezu između Istoka i Zapada, a ujedno to nam povećava prihode i za održavanje puteva", kazala je Mihajlović dodajući da očekuje da će se nastaviti trend rasta broja automobila koja prolaze kroz našu zemlju. Što se bezbednosti u saobraćaju tiče, ona je rekla da Srbija želi da više nema decu koja stradaju u saobraćaju, kao što su u tome uspele neke nordijske zemlje.
"Koliko god imala uspone i padove naša autoindustrija, država će učiniti sve da stvori ambijent da se nastavi rast", podvukla je ministarka.
Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman rekao je da autoindustrija ključna privredna grana u Nemačkoj, gde kompanije u ovom sektoru proizvode svake godine šest miliona automobila u Nemačkoj i dodatnih pet miliona van zemlje.
Ta industrija, prema njegovim rečima, prihoduje 11 odsto BDP-a i zapošljava 700.000 ljudi, a najvaznije je što godišnje daje priliku da se 40.000 mladih obučava u ovoj privrednoj grani.
Izazovi autoindustrije, kako je rekao jesu energetska efikasnost, bolja primena IT tehnologije, ali i bezbednost vozila.
Autoindustrija je, prema njegovim rečima, i važan element nemačke privredne saradnje sa Srbijom. Nemačke kompanije iz sektora autoindustrije investirale su u Srbiji više od 100 miliona evra i otvorila 11.000 radnih mesta.
Autoindustrija, kako je podvukao, povezuje ljude i zemlje.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
17°C
22.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve