REKORDNA 2019. GODINA ZA ER SRBIJU

REKORDNA 2019. GODINA ZA ER SRBIJU


Broj putnika porastao za 9,5 odsto, na rekordnih 2,81 miliona;
Ukupni ASK (Available Seat Kilometres, proizvod raspoloživog broja sedišta i ukupno pređenih kilometara) porastao na 4,45 milijarde;
Faktor popunjenosti sedišta iznosi 72 odsto;
Uspostavljeni letovi sa još dva matična aerodroma u Srbiji;
Uvedene 23 nove linije – deset iz Beograda, dvanaest iz Niša i jedna iz Kraljeva;
Prodaja dodatnih usluga uvećana za 28 odsto;

Er Srbija je u 2019. godini, uz uvođenje novih ruta i uspostavljanje operacija sa još dva aerodroma u Srbiji, zabeležila je rast i ostvarila rekordne rezultate u broju prevezenih putnika.

Avio-kompanija je tokom godine prevezla ukupno 2,81 miliona putnika na redovnim i čarter letovima iz Beograda, što predstavlja rekordan rezultat od kada posluje kao Er Srbija. Broj prevezenih putnika porastao je za 9,5 odsto, u odnosu na 2018. godinu. Na redovnim letovima prevezeno je za 9 odsto, a na čarter letovima za 23 odsto više putnika u odnosu na prošlu godinu. Nakon uspešne letnje sezone, pozitivni rezultati nastavili su se i u vansezonskom periodu 2019. godine, kada je prevezeno za gotovo 25 odsto više putnika u odnosu na isti period prošle godine. Krajem oktobra prošle godine, Er Srbija je proslavila još jedan istorijski trenutak i poželela dobrodošlicu svom jubilarnom 15-milionitom putniku za šest godina poslovanja.

Tokom 2019. godine, Er Srbija je obavila ukupno 33.322 letova, od čega 2.370 čarter letova u okviru Avioleta, čarter-brenda srpske nacionalne avio-kompanije.

Kapacitet mreže, koji se meri proizvodom raspoloživog broja sedišta i ukupno pređenih kilometara (Available Seat Kilometres – ASK), porastao je na 4,45 milijarde. Prosečna iskorišćenost kapaciteta za prevoz putnika, što je merilo iskorišćenosti sedišta, u Er Srbiji iznosi 72 procentna poena u 2019. godini, dok je prodaja sve popularnijih dodatnih usluga porasla za 28 odsto.

Dankan Nejsmit, generalni direktor Er Srbije, rekao je: „Tokom 2019. godine, ostvarili smo najveću ekspanziju mreže i prevezli najviše putnika od kada poslujemo kao Er Srbija. Pokretanjem novih linija sa čak tri aerodroma u Srbiji, potvrdili smo poziciju regionalnog lidera u oblasti komercijalnog avio-saobraćaja i dali svoj doprinos razvoju privrede i turizma u Srbiji, kao i povezanosti u regionu.

Tokom prošle godine, pažljivo smo birali nove destinacije i tako dalje unapredili integraciju naše međunarodne mreže i omogućili više izbora i pogodnosti za putnike.”

Rast kapaciteta mreže Er Srbije pospešen je tokom prošle godine pokretanjem čak deset novih linija sa matičnog aerodroma Nikola Tesla u Beogradu – osam redovnih tokom cele godine ka Kijevu, Madridu, Barseloni, Rijeci, Krasnodaru, Helsinkiju, Kairu i Istanbulu, kao i sezonskih ruta za Nicu i Zadar. Nacionalni avio-prevoznik je tokom 2019. godine uspostavio operacije sa još dva aerodroma u Srbiji. Na osnovu rezultata međunarodnog tendera za linije od javnog značaja koji je raspisala Vlada Srbije, uvedeno je 12 novih linija sa Aerodroma Konstantin Veliki u Nišu, kao i linija do Beča sa Aerodroma Morava pored Kraljeva. Uvođenje novih linija tokom prethodne godine proširilo je mrežu nacionalne avio-kompanije na 61 destinaciju. Iz Kraljeva će Er Srbija na proleće uspostaviti i sezonsku liniju do Soluna.

U 2019. godini, Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA) sertifikovala je Er Srbiju za drugi nivo NDC standarda (New Distribution Capability), svrstavši je među vodeće svetske avio- kompanije koje su svoj distribucioni sistem prilagodile savremenim načinima komunikacije. Er Srbija je tako postala jedna od prvih avio-kompanija jugoistočne Evrope koja je dobila NDC sertifikat nivoa 2, i prva na svetu sa najnovijom 19.2 verzijom sertifikata koji definiše potencijale  za distribuciju proizvoda.

Tokom godine, Er Srbija je potpisala nov kod-šer sporazum sa finskom avio-kompanijom Finer, povećavši ukupni broj kod-šer partnerstava na 14 avio-kompanija i proširivši povezanost na 94 destinacije, u svojoj virtuelnoj, kod-šer mreži.

Nacionalna avio-kompanija je tokom prethodne godine nastavila sa digitalizacijom i personalizacijom proizvoda, u skladu sa dugoročnom strategijom i svetskim trendovima u avio- industriji.

U 2019. Er Srbija je obeležila i dva značajna jubileja – šestu godišnjicu od kada posluje pod tim imenom i 92 godine tradicije kao naslednica slavnih prethodnika Aeroputa i JAT-a što je svrstava na osmo mesto liste najstarijih avio-kompanija na svetu, koje i dalje posluju.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar