Biznis
03.04.2024. 23:36
Beta-AFP

Istorijski maksimum

REKORDNA cena zlata

zlato
Izvor: Shutterstock

Cena zlata je dostigla novi rekord što se objašnjava time što zlato važi za "sigurno utočište novca" u nesigurna vremena, sada zbog rastućeg geopolitičkog rizika na Bliskom istoku, ali i zato jer su dolar i jen realtivno slabi.

Cena unce zlata je porasla za 0,74 odsto na 2.296,61 dolara, ubrzo pošto je dostigla 2.298,91 dolara što je novi istorijski maksimum.

Cena zlata je poslednjih dana porasla za više od sedam odsto.

Ceni zlata pogoduje slabost američkog dolara i jačanje geopolitičkih tenzija, rekao je Frenk Votson iz firme "Kinesis Money".

Za Šona Ozborna, glavnog stratega za devizno tržište u "Scotiabank", primetne su velike kupovine centralnih banaka, koje povećavaju zlatne rezerve.

Posebno je veliki kupac Centralna banka Rusije koja je povećala udeo zlata u svojim rezervama sa 20 odsto u 2020. na 24,5 odsto sada.

Ovaj porast snage zlata povezan sa "dedolarizacijom" Rusije, motivisan je, između ostalog, međunarodnim sankcijama protiv Moskve zbog invazije na Ukrajinu.

Na geopolitičkom frontu, strah od širenja rata na Bliskom istoku takođe navodi investitore da traže "sigurno utočište" - zlato i sirovine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve