REVOLUCIJA: Ovo je robot NASA-e koji treba da hoda po Marsu i Mesecu

REVOLUCIJA: Ovo je robot NASA-e koji treba da hoda po Marsu i Mesecu


NASA je razvila model poluautonomnog robota koji je posebno dizajniran za rad na zahtevnim terenima, javlja BBC, a prenosi Index.hr.

Robot Valkira može da koristi klasičan alat i sposoban je sam da odredi najbolju rutu kroz teško prohodan teren kako bi stigao do cilja koji mu je odredio njegov operater. NASA se nada da će ovaj robot jednog dana biti od velike pomoći pri izgradnji kolonija na Mesecu ili Marsu, ali smatra da bi se već sada mogao koristiti na Zemlji kako bi došao do područja do kojih ljudi teško dolaze.

Robot Valkira visok je 189 centimetara i težak oko 136 kilograma, a košta dva miliona dolara. Uz kameru MultiSense SL koja mu se nalazi na glavi, a koja kombinuje lasersku, 3D stereo i videotehnologiju kako bi stekao osećaj prostora, robot ima i dodatne kamere koje su usmerene ispred i iza njegovog tela, piše Sky & Telescope.

robot
Na svakoj ruci s tri prsta ima 38 senzora kojima postiže visok nivo spretnosti. U telu se nalaze brojni manji motori koji omogućavaju veliku pokretljivost, a svaka ruka ima sedam zglobova. Mozak mu čine dva računara Intel Core i7, a poseduje i bateriju koja može da izdrži oko sat vremena, u slučaju da u nekom trenutku neće moći da bude fizički povezan s izvorom napajanja.
Već odavno robotičari pokušavaju da postignu da roboti hodaju poput ljudi, ali ta tehnika još uvek nije dovršena i zbog toga se svemirski roboti, odnosno roveri poput Spirita, Opportunityja ili Curiosityja, i danas oslanjaju na točkove.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar