Biznis
24.03.2016. 12:37
ekspres

Rokfeler napušta Ekson zbog klimatskih promena

HJUSTON/NJUJORK, 24. marta  - Porodični fond Rokfeler saopštio je  da će se što je brže moguće povući iz posla sa fosilnim gorivima i da će eliminisati udeo u naftnoj kompaniji Ekson mobajl, pošto je ta kompanija obmanula javnost u pogledu rizika klimatskih promena. Iako je u fosilna goriva uložen samo delić aktiva Fonda, u vrednosti od 130 miliona dolara, ovaj potez je značajan pošto je pre samo jednog veka DŽon Dejvidson Rokfeler zgrnuo bogatstvo upravljajući kompanijom Standard ojl, čiji je direktan naslednik Ekson mobajl, prenosi agencija Rojters.

ROKFELER 1

Rokfelerov fond je, takođe, saopštio da će se povući iz poslovanja sa ugljem i kanadskim naftnim peskom. S obzirom na pretnju po opstanak čovečanstva i prirodnog ekosistema, "ne postoji razuman razlog da kompanije nastave sa istraživanjem novih izvora nafte i gasa", navodi se u saopštenju Fonda.
U pismu postavljenom na zvaničnoj internet stranici Fonda, navodi se da je ponašanje Ekson mobajla u vezi sa klimatskim pitanjima "moralno neoprostivo".
Posle ovog saopštenja, portparol Ekson mobajla Alan DŽefers je izjavio da ne iznenađuje činjenica što Fond izlazi iz kompanije.
"Porodični fond Rokfeler je pružio finansijsku podršku novinskoj organizaciji Insajd klajmet njuz i Školi novinarstva pri Kolumbija univerzitetu, koji su lansirali netačne i namerno zbunjujuće priče o Ekson mobajlovoj istoriji klimatskih istraživanja", dodao je DŽefers.

Prošle godine, nakon objavljivanja priča koje je spomenuo Ekson mobajl, njujorški državni tužilac Erik Šnajderman je pokrenuo istragu povodom tvrdnji da je Ekson mobajl obmanuo javnost i akcionare u vezi sa rizicima klimatskih promena.}

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
23.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve