Biznis
04.04.2019. 13:28
M.R.P.

ROMING: Od 1. jula jeftinije telefoniranje sa plaže

digital-sumit-5.jpg
Izvor: VLADA SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC

Ako cene aranžmana za letovanje u regionu rastu, ne brinite, ber ćete moći jeftinije da telefonirate sa plaže. Regionalni sporazum o romingu koji je u četvrtak potpisan u Beogradu, od 1. jula znatno će da snizi cene rominga u zemljama Zapadnog Balkana.

Sporazum su na drugom Digitalnom samitu u Beogradu Zapadnog Balkana potpisali predstavnici šest zemalja – Srbije, Albanije, Crne
Gore, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Cene rominga će u prvoj fazi od 1. jula, biti smanjene za 27 odsto, a od 1. jula 2021. godine se očekuje potpuno ukidanje rominga za Zapadni Balkan. Prema sporazumu, cene za minut razgovora ne mogu biti veće od 22,4 dinara, cene poruke od sedam dinara, dok će maksimalna cena za prenos podataka biti 21,4 dinara, sve bez PDV-a.

Cena rominga sa Albanijom biće umanjena za čak 85 odsto, budući da Albanija do sada nije bila deo sporazuma koji su 2014. godine
potpisale Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija i BiH.

- Radujemo se ukidanju rominga, kao što sam se nekad radovali ukidanju viza - poruka je kratkog filma o tome šta građani širom regiona misle o potpisivanju Sporazuma o romingu, a koji je prikazan u okviru panela na kojem su o pomenutoj temi razgovarali najviši zvaničnici šest zemalja Zapadnog Balkana.

- Pre potpisivanja sporazuma postojalo je mnogo izazova - egoizam, animozitet, neslaganje, ali uspeli smo - istakla je moderator panela Majlinda Bregu, generalni sekretar Veća za regionalnu saradnju (RCC).

- Zahvaljujem se svima. Današnji dan je istorijski. Značajan je kako sa ekonomskog tako i sa političkog stanovišta. Premijerka i predsednik su istakli mnogo puta koliko je digitalizacija važan proces.
Doneli smo 13 od 17 podzakonskih akata, te ćemo omogućiti elektronski potpis - istakla je Tatjana Matić, državna sekretarka Ministarstva trgovine,
turizma i telekomunikacija.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
26.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve