Biznis
28.12.2022. 04:05
Beta

Od 1. februara 2023.

Rusija prekida izvoz nafte zemljama koje su ograničile cenu

Rusija, nafta
Izvor: Shutterstock

Rusija će od 1. februara iduće godine zabraniti prodaju svoje nafte stranim zemljama koje koriste ograničenje cena tog ruskog energenta.

Evropska unija, G7 i Australija su početkom decembra fiksirali cenu barela ruske nafte na 60 dolara.

"Zabranjena je isporuka ruske nafte i naftnih derivata stranim pravnim i fizičkim licima, pod uslovom da ugovori za te isporuke direktno ili indirektno predviđaju korišćenje mehanizma ograničenja cena. Utvrđena zabrana važi u svim fazama isporuka do krajnjeg kupca", navodi se u uredbi koju je potpisao ruski predsednik Vladimir Putin.

Navodi se da dokument stupa na snagu 1. februara 2023. i važiće do 1. jula 2023. godine.

Zabrana snabdevanja naftom utvrđena ovom uredbom primenjivaće se direktno od 1. februara, a zabrana isporuke ruskih naftnih derivata "od datuma koji odredi Vlada Ruske Federacije, ali ne ranije od dana kada uredba stupa na snagu", navodi se u tekstu, prenosi ruska agencije TASS. 

Embargo na isporuku ruske nafte pomorskim putem u Evropsku uniju stupio je na snagu 5. decembra.

Zemlje EU su se takođe dogovorile o podesivom plafonu cene ruske nafte koja se isporučuje morem na 60 dolara po barelu. Sličnu odluku donele su i zemlje G7 i Australija.

Zapadne zemlje zabranile su svojim kompanijama da pružaju transportne, finansijske i osiguravajuće usluge tankerima koji prevoze naftu iz Rusije po ceni većoj od dogovorenog limita.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Grupa sedam se pridružila - ruska nafta 60 dolara za barel
Nafta

Odlučeno

03.12.2022. 12:17

Grupa sedam se pridružila - ruska nafta 60 dolara za barel

Grupa sedam najbogatijih liberalnih demokratija i Australija složile su se da usvoje sporazum o ograničenju cene ruske nafte na 60 dolara za barel, delujući ubrzo posle Evropske unije koja je postigla jednoglasni dogovor o tome.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
16°C
01.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve