SAD stavile još četiri kineske kompanije na “crnu listu”

SAD stavile još četiri kineske kompanije na “crnu listu”

Shutterstock


Američka vlada je dodala na “crnu listu” kojom se ograničava pristup američkoj tehnologiji i investicijama najvećeg kineskog proizvođača procesorskih čipova i državnog naftnog giganta, javlja agencija AP.

Odluka objavljena u četvrtak je još jedan korak koji je predsednik Donald Tramp preduzeo protiv Kine otkako je izgubio izbore 3. novembra, navodi AP i dodaje da politički analitičari kažu da će Tramp verovatno preduzeti dalje mere pre nego što novoizabrani predsednik Džo Bajden preuzme dužnost 20. januara.

Povezane vesti – Korona kriza ugrožava opstanak 15 odsto nemačkih kompanija

Pentagon je proširio “crnu listu” za četiri kompanije, uključujući proizvođača čipova Semikondaktor Manufakturing Internešenal korporaciju (SMIC) i naftnu kompaniju Čajna Nešenel Ofšor Ojl korporaciju (CNOOC), uz obrazloženje da sarađuju s vladom na modernizaciji kineskog vojnog sektora.

kina sad zastave

Time je ukupan broj kompanija na “crnoj listi” povećan na 35.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je optužilo danas Vašington da zloupotrebljava nacionalnu bezbednost kao argument kako bi istisnula kineske industrijske konkurente.

“Postupci američke strane ozbiljno krše principe tržišne konkurencije i pravila međunarodne trgovine i ekonomije za koje se američka strana uvek zalagala“, rekla je portparolka ministarstva Hua Čunjing.

Dodala je da bi SAD “trebalo da prestanu da zloupotrebljavaju državnu moć i generalizaciju koncepta nacionalne bezbednosti s ciljem potiskivanja stranih preduzeća”.

Povezane vesti – Kina pretekla SAD u trgovinskoj razmeni sa Evropskom unijom

Politički analitičari takođe predviđaju da pod Bajdenom neće biti većih promena u politici Vašingtona prema Pekingu, uzled sveopšteg nezadovoljstva po pitanju trgovinske razmene s Kinom, ljudskih prava i zbog optužbi za špijuniranje i krađu tehnologije.

Na “crnoj listi” Pentagona, pored ostalih, nalaze se i najveći svetski proizvođač telekomunikacione opreme Huavej, zatim dobavljač uređaja za video nadzor HikVižen Didžital Tehnolodži, državne telekomunikacioni operateri Čajna Telekom i Čajna Junikom, i brojna preduzeća iz sektora petrohemije, građevinarstva, brodogradnje…

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar