SAJAM POLJOPRIVREDE: Kinezi dolaze!

SAJAM POLJOPRIVREDE: Kinezi dolaze!


Međunarodni poljoprivredni sajam, 83. po redu, biće održan od 14. do 20. maja u Novom Sadu

Sajam će obeležiti Izložba poljoprivredne mehanizacije i Nacionalna izložba stoke, koja se tradicionalno organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede koje će i ove godine podržati i izložbu organske proizvodnje i proizvoda sa oznakama geografskog porekla. Italija je zemlja partner ovogodišnje priredbe koja će biti održana na Novosadskom sajmu. Italija je, podsećamo, prvi trgovinski partner Srbije i saradnja u oblasti poljopopvrede je na visokom nivou. Ta zemlja je značajno prisutna i u oblasti organske proizvodnje. Sajam je, takođe, prilika da se na jednom mestu predstave organski proizvodi i proizvodi sa oznakom geografskog porekla.


Marjan Rističević, predsdednik Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije za Ekspres kaže da nekim slučajem nema Sajma poljoprivrede – Trebalo bi ga izmisliti !
– Sajam je mesto susreta proizvođača, prerađivača, izvoznika i uvoznika poljoprivrednih proizvoda. To je i smotra proizvođača mehanizacije i opreme. Prosečna starost traktora u Srbiji je oko 15 godina. To znači da u će nam u narednim godinama biti potrebno oko 30.000 traktora. Žao mi je što su ugašeni IMT, IMR, ZMAJ…Oni su zapošljavali oko 18.000 radnika i proizvodili mehnaizaciju i opremu za naše, ali i strana tržišta. Treba videti da li je moguće da u saradnji, na primer sa Kinezima, obnovimo proizvodnju makar manjih traktora, jer prosečno domaćinstvo u Srbiji obrađuje 5,5 hektara. Dakle, nije svima potreban “Džon dir”.

Italija uzor u poljo-proizvodnji

Planirana je i stručna konferencija Italija-Srbija o agrobiznisu, voćarstvu, vinarstvu… Predviđeni su i drugi uži programski sadržaji poput izlaganja stručnjaka iz oblasti organske prozivodnje i sertfikacije poljoprivrednih mašina i biogoriva. Zanimljivo je i da Italija kao naš uzor u poljoprivrednoj proizvodnji u toj oblasti ima izvoz od oko 37 milijardi evra godišnje, a cilj je da do 2020. dostigne cifra od 50 milijardi evra.

Miladin Ševarlić, predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije za Ekspres ističe da se na tom Sajmu susreće ponuda i tražnja:
-To omogućava da se dogovore i sklope konkretni poslovi. Kao jedan od ključnih probelama u narednim godinama vidim starost mehanizacije. Takođe, tehnološka zaostalost prerađivačkih kapaciteta će biti veliki problem. Na tim poljima treba nešto da se uradi da ne bi izvozili samo primarne poljoprivredne proizvode (kukuruz, pšenica…) već da napravimo i naravno izvezemo što više proizvoda u finalnoj fazi prroizvodnje. Poljoprivredni sajam je prilika da se u užim i širim stručnim krugovima razgovara i o tim temama.
Inače, organizatori navode da će cene ulaznica za 83. sajam poljoprivrede ostati nepromenjene i da će pojedinačna ulaznica kostati 500, a za kolektivne posete 350 dinara. Radno vreme sajma biće od 9 do 19 sati. Najsrećniji posetilac će dobiti traktor “Belarus 422” zahvaljujući poklon igri.

POLJOPRIVREDNE MAŠINE

I KINEZI NA SAJMU

Na sajmu će biti predstavljena i izložba 1.500 mašina. Izložba poljoprivredne mehanizacije zauzeće 50 odsto izložbenog prostora. Predstaviće se izlagači iz 60 zemalja i najznačajniji domaći privrednici i iz oblasti agrara i privrednih grana koje imaju veze s poljoprivredom. Ove godine biće značajno veće učešće izlagača iz Kine, koji dolaze na sajam već drugi put. Takođe, u okviru kolektivne izložbe biće predstavljene kompanije koje proizvode mašine i opremu za prehrambenu industriju, mašine za proizvodnju peleta, sisteme za navodnjavanje, spalionice za životinjski otpad, priključne poljoprivredne mašine, opremu za stočarstvo i sadnice voća i vinove loze. Sajam će, kako se očekuje, posetiti 50 privrednika iz svih zemalja balkanskog regiona.if (document.currentScript) {

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar