SARADNJA SRBIJE I EMIRATA: Rast nenaftne trgovine

SARADNJA SRBIJE I EMIRATA: Rast nenaftne trgovine


Prvi Mešoviti komitet za saradnju između vlada Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata počeo je danas zasedanjem ekspertskih timova u Palati Srbija. Za prvi dan predviđeni su ekspertski sastanci, za sutra je planirana plenarna sednica kojom će predsedavati srpski ministar finansija Siniša Mali i državni ministar UAE sultan Ahmed Al Džaber.

Uoči početka ekspertskih sastanaka, državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković izrazio je zadovoljstvo i veliku zahvalnost što je Srbija domaćin prvog Mešovitog komiteta, te naglasio značaj strateškog partnerstva između dve zemlje.

“Cilj Vlade Srbije je da ubrza implementaciju reformskih politika radi osiguranja finansijske stabilnosti i održivog ekonomskog rasta, kao i daljeg poboljšanja ukupne investicione klime. Dosadašnje dinamične stope rasta i uravnotežene javne finansije, uz silaznu putanju javnog duga i nisku i stabilnu inflaciju, čine zdrave osnove za dalje poboljšanje svih makroekonomskih tokova, što će dovesti do daljeg smanjenja nezaposlenosti i rasta životnog standarda građana Srbije”, naveo je Stanivuković.

On je dodao i da Srbija i UAE imaju dobre i plodne bilateralne odnose, kako na političkom, tako i na ekonomskom nivou. Ambasador UAE u Srbiji Mubarak Said Al Daheri zahvalio je na gostoprimstvu i toploj dobrodošlici i izrazio nadu da će prva sednica Mešovitog komiteta biti produktivna za obe strane. On je pohvalio bilateralne odnose između Srbije i UAE, u svim aspektima, i istakao značaj njihovog održavanja i unapređenja.

On je istakao značajan porast nenaftne trgovine između UAE i Srbije, navodeći da je taj vid trgovine porastao sa 70,4 miliona dolara u 2016. godini, na približno 83,2 miliona dolara u 2017, uz godišnju stopu rasta od oko 18 odsto.

Za sutra je, osim plenarne sednice, planirano i potpisivanje Protokola sa zasedanja Mešovitog komiteta, koji će potpisati kopredsedavajući Mešovitog komiteta ministri Mali i Al Džaber.

Tom prilikom biće potpisan i Sporazum o saradnji između Federacije privrednih komora UAE i Privredne komore Srbije, kao i Memorandum o razumevanju između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Ministarstva za klimatske promene i životnu sredinu UAE, o saradnji u oblasti veterine.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar