Biznis
23.03.2016. 13:53
ekspres

Sertić i Ðorđević posetili "Prvu petoletku"

TRSTENIK, 23. marta  - Ministri odbrane i privrede Zoran Ðorđević i Željko Sertić obišli su danas "Prvu petoletku" u Trsteniku, a posebna pažnja posvećena je stanju Nameske, kao i tome šta je učinjeno u okviru procesa racionalizacije.
Oni su obišli Namensku industriju, Hidrauliku i Pneumatiku, a Ðorđević je rekao da je Namenska bitan segment odbrambene industrije Srbije, i da će vlada i ministarstvo odbrane nastaviti da pomaže "Prvu petoletku".

PRVA PETOLETKA"U narednom periodu očekujemo povećanje izvoza, a dobra vest je da su prihodi u poslednjih pet godina udvostručeni. Rukovodstvo je sa zaposlenima uložilo veliki trud i rad, a očekuje ih i saradnja sa drugim namenskim industrijama i povećanje izvoza“, rekao je Ðorđević. Ministar privrede je podsetio da je prošle godine prilikom posete "Prvoj petoletki" zaključeno da fabrika u obliku u kojem je funkcionisala decenijama više neće moći da postoji jer su nove ekonomske okolnosti stvorile nove zahteve za tržišta i funkcionisanje Petoletke.

PRVA PETOLETKA 1"Tada smo pričali da službe moraju da se objedine i da mora da se uradi racionalizacija. Troškovi su morali da se smanje i da se svi ugovori koji su tada i postojali, ali i novi, realizuju, jer su oni uslov za kasnije širenje na drugim poslovima. Danas, posle četiri meseca možemo da kažemo da je jedan broj radnika vraćen na posao. Od 1.600, danas imamo oko 600 zaposlenih, i svi su zadovoljni što imaju posao", rekao je Sertić. Sertić je prokomenatrisao i zbog čega se "Prva petoletka" nije našla na spisku zaštićenih preduzeća. "Nisu bili ispunjeni uslovi koji su nam bili potrebni. Moje pitanje je šta se izgubilo u prethodnim godinama i zašto novac koji je dobijala ''Prva petoletka'', nije ulagan na pravi način, i zašto u tom trenutku nije urađeno restrukturiranje. Od 2007. do 2013.
godine, ''Petoletka'' je dobila više od 30 miliona evra“, naglasio je ministar privrede.
Miroslav Aleksić, predsednik opštine Trstenik rekao je da "Prva petoletka" nije morala da ide u stečaj, i da bi se 23. mart i dalje slavio kao dan fabrike.
„Otvoreni su stečajni postupci u skoro svim delovima Petoletke, osim u Namenskoj i TMO. Privatna firma je od stečajnog upravnika uzela jednu halu pod zakup, i pokušavaju da organizuju neku proizvodnju“, rekao je Aleksić, napominjući da radnici koji tu rade nemaju rešene statuse.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
08.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve