Biznis
22.03.2016. 12:55
ekspres

Sertić: Za desetak dana tender za Galeniku

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

INÐIJA, 22. marta  - Javni poziv za privatizaciju Galenike trebalo bi da bude raspisan za desetak dana, najavio je danas ministar privrede Željko Sertić, i dodao da država već kontaktira sa zainteresovanim multinacionalnim kompanijama.
“Zainteresovani smo da nađemo strateškog partnera za Galeniku, i da vidimo ko će nam se sve javiti. Sada imamo kontakte sa nekoliko velikih međunarodnih firmi koje su u prethodnm periodu izrazile spremnost da sarađuju sa državom u procesu privatizacije Galenike”, rekao je Sertić novinarima nakon obilaska fabrike Plamen u Inđiji, Sertić je podsetio da nekadašnji farmaceutski gigant ima ogromne dugove iz prošlosti, koji su ozbiljan teret, iako Galenika danas dobro radi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

“Naš zahtev je da se sa strateškim partnerom uđe u zajedničko vraćanje komercijalnih kredita bankama, što je iznos od preko 50 miliona evra. Galenika još duguhe i više od 120 miliona državnom sektoru koje mi možemo u procesu privatizacije da otpišemo, ali nam je interes da država dobije određeni deo sredstava koliko je to moguće”, objasnio je ministar.
U svakom slučaju, dodaje on, kredite koje država obezbedi kako bi Galenika mogla da funkcioniše, moraju da posluže da se iskoristi ono dobro što kompanija - licence prema ruskom, ali i domaćem tržištu, radna snaga, oprema, prostor...
“Sve što je potencijal važno je da iskoristimo, a da na minimum smanjimo uticaj iz prošlosti. Veliki deo naših kompanija ima i danas teško poslovanje zbog dugova iz prošlosti. Da toga nema lakše bi se nosili i sa konkurencijom, jer ako imate u desetinama i stotinama miliona evra dugove nemate mogućnost da se takmičite i da budete konkurentni”, konstatovao je Sertić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Još nije doneto konačno rešenje o sudbini Poljoprivredne korporacije Beograd , iako se vode razgovori o tome, izjavio je  ministar  Sertić, navodeći da odluku o PKB-u očekuje za oko 30 dana. Sertić je, podsetivši da na prvom pokušaju za privatizaciju PKB-a nije bilo zainteresovanih iako je cena bila 50 odsto vrednosti imovine, uz 100 odsto vrednosti zaliha, opreme i materijala, sada ostala mogućnost za strateško partnerstvo ili spuštanje cene na 30 odsto vrednosti imovine, plus 100 odsto vrednosti zaliha, opreme i materijala.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Trenutno razgovaramo oko budućeg statusa PKB-a na relaciji Vlada Srbije - Ministarstvo privrede - Grad Beograd. Još nije doneto konačno rešenje, a u narednom periodu ćemo, recimo za tridesetak dana, imati konačnu odluku vezano za sudbinu tog preduzeća”, objasnio je ministar. Prema njegovim rečima, to mora da podrazumeva i definisanje promena i pravne odluke koja će omogućiti da kompanija nastavi da funkcioniše i posle 30. maja. Sertić je još jednom podvukao da se neće ići sa novim zahtevom za produženje rokova kada preduzeća u restrukturiranju ostaju bez zaštite od poverilaca.
"Bez obzira na izbore, promena zakona neće biti, a nakon 30. maja nijedna firma neće imati zaštitu države od poverilaca”, zaključio je ministar privrede.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
fog
7°C
05.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve