REKORD ZA SINGLES DAY: Alibaba prodao robu u vrednosti od 38 milijardi dolara

REKORD ZA SINGLES DAY: Alibaba prodao robu u vrednosti od 38 milijardi dolara

foto: Shutterstock


Kineski gigant u elektronskoj trgovini Alibaba je na “Dan samaca” (“Singles day”) prodao robu u vrednosti od oko 38 milijardi dolara, što je rekord ove kompanije u poslednjih 11 godina koliko sprovode ovu akciju, piše Guardian.

“Dan samaca”, je inače kineski pandan američkom “Crnom petku” i “Cyber ponedeljku”, koji predsednik i glavni izvršni direktor Alibabe Daniel Zang promoviše kao celodnevni online šoping praznik od 2009, i koji beleži ubrzani rast s tendencijom da postane najveći maloprodajni događaj u svetu, prenosi Reuters.

Poznat i pod nazivom “Duplo jedanaest” (Double Eleven), jer se održava 11. novembra, ali i zbog toga što četiri jedinice (11/11) označavaju status samca.

foto: Shutterstock

foto: Shutterstock

Alibaba je prošle godine na svojim platformama na “Dan samaca” zabeležila prodaju vrednu 30 milijardi dolara, bacivši u senku 7,9 milijardi dolara ostvarenih u online kupovinama na američki “Cyber ponedeljak”.

Prošlogodišnji rast prodaje na ovaj dan bio je 27 procenata, najniži u desetogodišnjoj istoriji tog događaja, što je navelo organizatore da potraže sveže ideje. Tako je ovogodišnji šoping festival počeo nastupima američke pop zvezde Tejlor Svift i domaćih popularnih zvezda, piše Daily mail.

Prodaja je u prvom minutu i osam sekundi dostigla milijardu dolara, da bi u prvom satu već iznosila 84 milijarde juana, što je za 22 procenta više od 69 milijardi juana zabeleženih u prvom satu prošle godine.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar