Biznis
01.03.2022. 23:05
Beta

Svetska banka

Skoro 2,5 milijardi žena nema ista ekonomska prava kao muškarci

žene, muškarci, neravnopravnost
Izvor: Shutterstock

U svetu 2,4 milijarde žena u radnom dobu nema jednake ekonomske mogućnosti, a 178 zemalja održava pravne prepreke koje sprečavaju njihovo potpuno ekonomsko učešće, objavljeno je u izveštaju Svetske banke.

U 86 zemalja žene se, kako je navedeno, suočavaju s nekim oblikom ograničenja rada, dok 95 zemalja ne garantuje jednaku zaradu za isti rad.

"Globalno, žene i dalje imaju samo tri četvrtine zakonskih prava koja su data muškarcima. Međutim, uprkos tome što je globalna pandemija nesrazmerno uticala na živote i sredstva za život žena, 23 zemlje su reformisale svoje zakone 2021. godine kako bi preduzele preko potrebne korake ka unapređenju ekonomskog uključivanja žena" navodi se u izveštaju.

Direktorka Svetske banke za razvojne politike i partnerstvo, Mari Pangestu, rekla je da jaz između očekivanih zarada muškaraca i žena tokom radnog veka na globalnom nivou iznosi 172 milijarde američkih dolara, skoro dva puta više od svetskog godišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Kako je navedeno, regioni Bliskog istoka i Severne i Podsaharske Afrike pokazali su najveća poboljšanja u 2021. godini, iako i dalje "zaostaju za drugim delovima sveta u celini". Gabon se ističe sveobuhvatnim reformama građanskog zakonika i donošenjem zakona o zabrani nasilja nad ženama.

Na globalnom nivou, najveći broj reformi odnosi se na roditeljstvo, zaradu i radno mesto.

"Žene ne mogu da ostvare ravnopravnost na radnom mestu ako su u neravnopravnom položaju kod kuće. To znači izjednačavanje uslova i sigurnost da rađanje dece ne znači da su žene isključene iz potpunog učešća u privredi i ostvarivanju svojih nada i ambicija" - navela je viša potpredsednica i glavna ekonomistkinja Svetske banke, Karmen Rajnhart.

"Žene, biznis i zakon 2022" uvodi i pilot istraživanje u dve nove oblasti: pravno okruženje za usluge brige o deci i sprovođenje zakona.

"Analizirani su zakoni u 95 zemalja i otkriveno je da većina zemalja OECD-a i Evrope i Centralne Azije sa visokim dohotkom reguliše javne usluge brige o deci, dok zemlje na Bliskom Istoku i Severnoj Africi i Južnoj Aziji obavezuju privatni sektor ili poslodavce da obezbede usluge brige o deci zaposlenih roditelja", ističe se u izveštaju.

Izveštaj "Žene, biznis i zakoni 2022" analizira propise u 190 zemalja u osam oblasti koje utiču na ekonomsko učešće žena: mobilnost, radno mesto, plata, brak, roditeljstvo, preduzetništvo, imovina i penzije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Talibani uveli nova ograničenja - naravno, većina se odnosi na žene
Hidžab

Avganistan

23.11.2021. 17:05

Talibani uveli nova ograničenja - naravno, većina se odnosi na žene

Talibanska administracija uvela je niz ograničenja za avganistanske medije, uključujući zabranu televizijskih drama u kojima se pojavljuju glumice i naređenje voditeljkama vesti da nose "islamski hidžab".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
20.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve