SKUPLJI TELEVIZORI, SPORTSKA ODEĆA… Carine na kinesku robu stupile na snagu

SKUPLJI TELEVIZORI, SPORTSKA ODEĆA… Carine na kinesku robu stupile na snagu


Nove carine koje je administracija američkog predsednika Donalda Trampa uvela Kini stupile su na snagu danas i prvi put su obuhvatile kinesku potrošačku robu, među ostalim televizore, knjige, pelene i sportsku obuću.

Ranije najavljene carine od 15 posto na robu vrednu 112 milijardi dolara iz Kine, prema stručnjacima, verojatno će izazvati rast cena za američke potrošače, piše Index.hr.

U isto vreme stupile su na snagu i kineske carine od pet do 10 odsto na američku robu vrednu 75 milijardi dolara.

Ti su potezi poslednji u trgovinskom ratu koji traje godinu dana i koji usporava svetsku ekonomiju.

Uskoro uvode nove carine

Američka administracija planira 15. decembra da uvede nove 15-odstotne carine na robu vrednu 160 milijardi dolara koja će obuhvatiti robu poput pametnih telefona, laptopa i odeće.

kina sad zastave

Taj je paket, koji je takođe trebalo da stupi na snagu u nedjelju, odložen Trampovom odlukom kako bi se izbeglo da se odrazi na božićnu potrošačku groznicu u SAD-u.

Od decembra gotovo sav kineski izvoz u SAD-u, vredan 540 milijardi dolara, podleže carini.

Vašington je već uveo carine na 250 milijardi dolara vrednu kinesku robu, a Kina je odgovorila uvođenjem carina na uvoz iz SAD-a vrijedan 110 milijardi dolara.

Tramp optužuje Kinu za nepoštenu trgovačku praksu, uključujući blokiranje pristupa kineskom tržištu i krađu intelektualnog vlasništva.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar