Biznis
01.09.2019. 17:31
R.E./Index.hr

Nove carine koje je administracija

SKUPLJI TELEVIZORI, SPORTSKA ODEĆA... Carine na kinesku robu stupile na snagu

shutterstock_1038413953.jpg

Nove carine koje je administracija američkog predsednika Donalda Trampa uvela Kini stupile su na snagu danas i prvi put su obuhvatile kinesku potrošačku robu,

Nove carine koje je administracija američkog predsednika Donalda Trampa uvela Kini stupile su na snagu danas i prvi put su obuhvatile kinesku potrošačku robu, među ostalim televizore, knjige, pelene i sportsku obuću.

Ranije najavljene carine od 15 posto na robu vrednu 112 milijardi dolara iz Kine, prema stručnjacima, verojatno će izazvati rast cena za američke potrošače, piše Index.hr.

U isto vreme stupile su na snagu i kineske carine od pet do 10 odsto na američku robu vrednu 75 milijardi dolara.

Ti su potezi poslednji u trgovinskom ratu koji traje godinu dana i koji usporava svetsku ekonomiju.

Uskoro uvode nove carine

Američka administracija planira 15. decembra da uvede nove 15-odstotne carine na robu vrednu 160 milijardi dolara koja će obuhvatiti robu poput pametnih telefona, laptopa i odeće.

kina sad zastave

Taj je paket, koji je takođe trebalo da stupi na snagu u nedjelju, odložen Trampovom odlukom kako bi se izbeglo da se odrazi na božićnu potrošačku groznicu u SAD-u.

Od decembra gotovo sav kineski izvoz u SAD-u, vredan 540 milijardi dolara, podleže carini.

Vašington je već uveo carine na 250 milijardi dolara vrednu kinesku robu, a Kina je odgovorila uvođenjem carina na uvoz iz SAD-a vrijedan 110 milijardi dolara.

Tramp optužuje Kinu za nepoštenu trgovačku praksu, uključujući blokiranje pristupa kineskom tržištu i krađu intelektualnog vlasništva.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
8°C
20.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve