SLABE I GLUPE LOZINKE: Ugroženi podaci 44 miliona korisnika Microsofta

SLABE I GLUPE LOZINKE: Ugroženi podaci 44 miliona korisnika Microsofta

Shutterstock


Microsoftov tim za sigurnost pregledao je u razdoblju od januara do marta ove godine sve korisničke račune svojih korisnika i otkrio da 44 miliona njih jest u sigurnosnim problemima. Naime, za prijavu koriste podatke koji su “procurili” na drugim online uslugama.

Reč je o korisničkim imenima i lozinkama koje su probijene, što znači da tih 44 miliona korisnika ili koristi tuđe podatke ili nesvesno koristi svoje te na taj način čini potencijalnu štetu. Pritom se radi o regularnim Microsoft Services Accounts i Azure AD računima, koji spadaju u ozbiljnije nivoe, piše ICT business.

“Za sve te korisničke račune zahtevali smo promenu lozinki. To je sve što korisnik mora da učini”, naveo je Microsoft u saopštenju.

Dakle, bez toga se računi više neće moći da se koriste jer je promena lozinke za tih 44 miliona računa obavezna. Što se tiče poslovnog dela korisnika, o problemu su obavešteni i administratori, kako bi se proverilo da li je možda došlo do neovlašćenog korišćenja podataka nekog s pristupnim podacima.

Shutterstock

Shutterstock

Zbog svega toga Microsoft podstiče korišćenje njihovih MFA rešenja, koja navodno blokiraju 99,99 posto svih napada. Možda nakon ovoga većina od tih 44 miliona korisnika zaista krene u smeru bolje sigurnosti, a možda nastavi da ignoriše sve savete sve dok ne oseti značajniju štetu.

Povezane vesti – NAJEFIKASNIJI VIKENDOM: Trikovi koje hakeri koriste za “upad” na e-mail adrese

Sve ove provere traju poslednjih nekoliko godina, a počele su se osećati još 2016. godine, kad je Microsoft odlučio da kaže “NE” svim onim lozinkama koje su slabe ili jednostavno – glupe. Bolje razumevanje takvih lozinki čini se kroz prikupljanje podataka napadnutih korisničkih računa, a potom se popis ažurira i analizira.

Ukratko, na kraju je uvek problem u ljudima. Koliko god se trudili da je potrebno malo razmišljati prilikom odabira lozinki, opet se dogodi da je najlakše napisati “1234”. Stoga, sav trud i upozorenja padaju u vodu. Ali, s vremenom se možda stvari promene na bolje.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar