Biznis
17.12.2019. 14:16
R. E. / ICT Business

Microsoftov tim za

SLABE I GLUPE LOZINKE: Ugroženi podaci 44 miliona korisnika Microsofta

shutterstock_400892836.jpg

Microsoftov tim za sigurnost pregledao je u razdoblju od januara do marta ove godine sve korisničke račune svojih korisnika i

Microsoftov tim za sigurnost pregledao je u razdoblju od januara do marta ove godine sve korisničke račune svojih korisnika i otkrio da 44 miliona njih jest u sigurnosnim problemima. Naime, za prijavu koriste podatke koji su "procurili" na drugim online uslugama.

Reč je o korisničkim imenima i lozinkama koje su probijene, što znači da tih 44 miliona korisnika ili koristi tuđe podatke ili nesvesno koristi svoje te na taj način čini potencijalnu štetu. Pritom se radi o regularnim Microsoft Services Accounts i Azure AD računima, koji spadaju u ozbiljnije nivoe, piše ICT business.

"Za sve te korisničke račune zahtevali smo promenu lozinki. To je sve što korisnik mora da učini", naveo je Microsoft u saopštenju.

Dakle, bez toga se računi više neće moći da se koriste jer je promena lozinke za tih 44 miliona računa obavezna. Što se tiče poslovnog dela korisnika, o problemu su obavešteni i administratori, kako bi se proverilo da li je možda došlo do neovlašćenog korišćenja podataka nekog s pristupnim podacima.

[caption id="attachment_259137" align="alignnone" width="710"]Shutterstock Shutterstock[/caption]

Zbog svega toga Microsoft podstiče korišćenje njihovih MFA rešenja, koja navodno blokiraju 99,99 posto svih napada. Možda nakon ovoga većina od tih 44 miliona korisnika zaista krene u smeru bolje sigurnosti, a možda nastavi da ignoriše sve savete sve dok ne oseti značajniju štetu.

Povezane vesti - NAJEFIKASNIJI VIKENDOM: Trikovi koje hakeri koriste za "upad" na e-mail adrese

Sve ove provere traju poslednjih nekoliko godina, a počele su se osećati još 2016. godine, kad je Microsoft odlučio da kaže "NE" svim onim lozinkama koje su slabe ili jednostavno - glupe. Bolje razumevanje takvih lozinki čini se kroz prikupljanje podataka napadnutih korisničkih računa, a potom se popis ažurira i analizira.

Ukratko, na kraju je uvek problem u ljudima. Koliko god se trudili da je potrebno malo razmišljati prilikom odabira lozinki, opet se dogodi da je najlakše napisati "1234". Stoga, sav trud i upozorenja padaju u vodu. Ali, s vremenom se možda stvari promene na bolje.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
5°C
14.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve