Biznis
08.06.2022. 08:43
Beta

Kragujevac

Slučaj Fijat: Brnabić sve objasnila

fiat, fijat, kragujevac
Izvor: Shutterstock

U kragujevačkoj fabrici Fijat Krajsler automobili (FCA) tehnološki višak biće 500 radnika, a 1.500 će biti potrebno za proizvodnju električnih automobila koja će početi za dve godine, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Ona je na konferenciji za novinare posle sastanka sa predstavnicima fabričkih sindikata i radnika u Kragujevcu objasnila da će sve ranjive kategorije radnika biti zaštićene i da će od 1. jula ove godine primati platu u punom iznosu.

Kako je istakla, od 1.500 radnika koji su potrebni da ostanu u fabrici njih 1.000 treba da idu na obuku u fabrike u inostranstvu koje su u vlasništvu Stelantisa, u čijem sastavu je Fijat, a koje su Slovačkoj, Poljskoj, Italiji i Nemačkoj.

"Radnici bi išli na rad u inostranstvo u periodu od 18 i 24 meseca, a najveći deo, 80 odsto, u fabrike u Poljskoj i Slovačkoj", kazala je Brnabić i dodala da svi radnici koji odu na obuku imaju garantovan posao kad se vrate u Kragujevac.

Izjašnjavanje radnika FCA o odlasku na biće od 8. do 15 juna.

Za odlazak na rad u Slovačkoj radnici bi dobili bonus pre odlaska od 11.000 evra, neto plata bi im bila 800 evra, a po povratku u FCA dobili bi bonus od 6.000 evra. Slični uslovi su i za rad u Poljskoj, s tim što bi plata radnicima bila 850 evra.

"Treća kategorija radnika su oni koji su tehnološki višak, plus oni koji nisu zainteresovani za rad u inostranstvu jer neće imati posao u naredna 24 meseca", kazala je Brnabić.

Istakla je da još nije poznato kolike će biti otpremnine za te radnike, a da Stelantis obećava da će biti u iznosu zakonskog minimuma, uvećanog za 20 odsto.

Po rečima Brnabić, u sredu će biti formirana radna grupa u kojoj će biti predstavnici sindikata, radnika, kabineta premijerke, ministarstva rada i privrede i Razvojne agencije Srbije, a koja će pregovarati sa Stelatisom o otpremninama.

"Ti pregovori će trajati do 18. juna", kazala je premijerka.

Ona je najavila da će Vlada pomoći radnicima koji ostanu bez posla.

"To nije obaveza države ni Vlade, time smo socijalnu državu podigli na jedan viši nivo. Ali slične stvari smo uradili u Geoksu u Vranju kada se predsednik Aleksandar Vučić lično angažovao da se ljudima nađu poslovi. Mi zaista želimo da pokažemo da brinemo za radnike i za njihove porodice", rekla je Brnabić.

Ona je napravila paralelu sa 2017. godinom kada je jedan broj radnika Fijata ostao bez posla, navodeći da je tada bila "mnogo drugačija situacija" u Kragujevcu.

Dodala je da u ovom trenutku ima investitora koji odmah traže 216 radnika sličnih profila.

"Završavamo pregovore sa jednim odličnim investitorom, nadam se da ćemo moći u julu da objavimo da taj investitor dolazi u Kragujevac, a to je još 530 radnih mesta", rekla je Brnabić i dodala da se vode razgovori i o širenju drugih kompanija.

Brnabić je rekla da zna da će u narednih nekoliko meseci biti potrebe za upošljavanjem 1.455 radnika u Kragujevcu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Portal "Sezonski radnici" - čemu služi i ko ga koristi
jabuke, sezonski radnici

NALED

27.04.2022. 19:05

Portal "Sezonski radnici" - čemu služi i ko ga koristi

Za poljoprivredne sezonske poslove putem zvaničnog državnog portala "Sezonski radnici" najviše se prijavljuju građani starosti od 45 do 60 godina, rekla je specijalista za regulatornu reformu Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Isidora Šmigić.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve