Biznis
19.07.2021. 23:10
Tanjug

Za dostupnije testove

Soroš i Gejts predvode preuzimanje firme za kovid testove

korona
Izvor: EPA / JUSTIN LANE

Konzorcijum investitora, koji predvode Fond za ekonomski razvoj (SEDF) Džordža Soroša i fondacija "Bil & Melinda Gejts", finansira otkup britanske kompanije "Molodžik" za dijagnostičke tehnologije, koja je razvila brzi, desetominutni test na korona virus, objavio je "Fajnenšel Tajms".

Da bi izvršio akviziciju, konzorcijum je formirao socijalno preduzeće "Global Akses Helt" (GAH), čiji je cilj da proširi pristup dostupnoj medicinskoj tehnologiji.

Članovi GAH-a su navodno spremni da ulože više od 41 milijarde dolara za finansiranje akvizicije. Transakcija će obuhvatiti otkup svih postojećih akcija "Molodžika", uključujući one koje drže dve kompanije za upravljanje privatnim investicijama - "Forsatj Grupa" i "Calkulus Kepital".

"Pandemija kovid-19 bolno je demonstrirala fundamentalnu nejednakosti u globalnom javnom zdravstvu, a naročito krucijalni značaj pristupa dijagnostičkim alatima koji spasavaju živote. U ovoj jedinstvenoj transakciji, filantropski fondovi i investitori rade zajedno na rešavanju barem jednog dela tog nedostatka omogućavajući najsavremenijem komercijalnom preduzeću da usmeri sve svoje resurse na rešavanje jednog od najurgentnijih problema javnog zdravstva na svetu“, izjavio je Šon Hinton, izvršni direktor kompanije SEDF.

"Molodžik" su osnovali 2003. godine Mark Dejvis i njegov otac, profesor Pol Dejvis, jedan od tvoraca prvog kućnog testa za trudnoću, "KliarBlu". "Molodžik" razvija testove za razne bolesti po pristupčnim cenama, a nedavno je dobio CE znak za svoje testove na korona virus, koje kompanija planira da prodaje po ceni od samo jednog dolara po komadu.

Međutim, test ove firme za kovid-19 tek treba da bude odobren za upotrebu i u Velikoj Britaniji i u SAD.

"Molodžik" je nedavno od britanskih vlasti dobio milion funti (1,4 miliona dolara) za razvoj testova na kovid-19, ali je kasnije optužio vladu da "cementira“ upotrebu tih testova u matičnoj zemlji.

Generalni direktor "Molodžika" Mark Dejvis je pozdravio ugovor o akviziciji, ističući da to znači transformaciju njegove kompanije u socijalno preduzeće, što je ocenio "promišjenim, logičnim i prirodnim korakom usmerenim na pružanje dostupne dijagnostike i biotehnologije mestima koja su skrajnuta u nemilosrdnoj trci za profitom“.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Strani turisti sami plaćaju testiranje na koronu
Korona, testiranje, test, PCR

Francuska

01.07.2021. 14:00

Strani turisti sami plaćaju testiranje na koronu

Strani turisti koji posećuju Francusku od 7. jula, moraće sami sebi da plate kovid test,, saopštio je portparol vlade Gabrijel Atal.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
23.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve