Biznis
30.12.2023. 12:40

Ministar Momirović

Srbija ostvarila rekordan izvoz roba u 2023. godini

Srbija trgovina
Izvor: Shutterstock

Ministar trgovine Tomislav Momirović izjavio je da je Srbija u periodu od januara do novembra 2023. godine zabeležila rekordan izvoz roba u iznosu od 26,4 milijarde evra, "što je 4,5 odsto više u poređenju sa istim periodom prethodne godine".

"Već sada možemo da govorimo da je Srbija u ovoj godini ostvarila rekordnu spoljnotrgovinsku robnu razmenu sa svetom. Prateći dosadašnje trendove možemo da kažemo da će ukupna razmena roba i usluga u 2023. godini biti veća od 80 milijardi evra. Dodatno, uspeli smo da u jednoj ekonomski jako izazovnoj godini smanjimo spoljnotrgovinski deficit za 31 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine", naveo je Momirović, prenelo je Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine.

Kada je reč o izvozu roba, naveo je on, glavni spoljnotrgovinski partneri u ovoj godini su Nemačka, Bosna i Hercegovina, Italija, Mađarska i Rumunija, i dodao da je Srbija uspela da sa CEFTA-om ostvari suficit u razmeni u vrednosti od 2,71 milijarde dolara.

Momirović je kazao da je spoljnotrgovinska robna razmena bila najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini.

"Zemlje članice Evropske unije čine oko 60 odsto ukupne razmene, a mi očekujemo da ćemo u godinama koje su pred nama tek videti pune efete u primeni Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom. Naravno, mi intenzivno pregovaramo i sa Egiptom i UAE, gde očekujemo da ćemo u 2024. godini sa obe ove, strateški važne zemlje, imati potpisane sporazume o slobodnoj trgovini", naveo je Momirović.

On je rekao da najveći suficit u trgovini robama Srbija i u 2023. godini ostvaruje sa regionom, a pre svega sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Severnom Makedonijom u iznosu od blizu 2,5 milijardi evra na nivou procene za celu godinu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Gde Srbija najviše izvozi svoje proizvode, a od koga uvozi
1

Podaci Demostata

25.12.2023. 11:16

Gde Srbija najviše izvozi svoje proizvode, a od koga uvozi

Srpska privreda je, zaključno sa oktobrom, uprkos složenim okolnostima uspela da poveća izvoz robe za 7,2 odsto, gledano u dinarima, ali je to i dalje manje od inflacije u Srbiji. U isto vreme, uvoz je smanjen za 4,3 odsto.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
35°C
19.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve