Biznis
11.08.2022. 17:15
R.E.

Igor Braunović

Srbijašume: Nejasno nam je zašto su stovarišta peleta prazna

pelat
Izvor: Shutterstock

Direktor Srbijašuma Igor Braunović rekao je da su isporuke sirovine peletarima nastavljene i da je to javno preduzeće u četvrtak isporučilo proizvođačima peleta veću količinu nego na isti dan 2021. godine, zbog čega mu nije jasno zašto su stovarišta prazna.

On je za RTS rekao da potražnja za ogrevnim drvetom enormno raste i da je najveća u Beogradu.

Od 5. avgusta na snazi je ograničenje cene peleta na 38.000 dinara za tonu. Zabranjen je i izvoz peleta i ogrevnog drveta kako bi se stabilizovalo tržište.

Kod Srbijašuma kubik drva bio je mnogo jeftniji nego na tržištu, pa im je Vlada Srbije odobrila povećanje cene za 15 odsto.

Na stovarištima sve što stigne već je ugovoreno, odmah se isporučuje domaćinstvima i prave se nove liste čekanja – i za drva i za pelet. Snabdevači i proizvođači peleta kažu da normalizacija tržišta sada zavisi od Srbijašuma.

Braunović je rekao da mere Vlade, pre svega, imaju za cilj da ograniče "neosnovano divljanje cena peleta".

"Što se isporuka Srbijašuma tiče prema peletarima, ona je nastavljena u još većem obimu i biće nastavljena. Srbijašume su na današnji dan ove godine isporučile proizvođačima peleta veću količinu nego na isti dan 2021. godine, što znači da smo obezbedili proizvođačima između 40 i 50 procenata sirovine, da bi zadovoljili potrebe domaćinstava u Srbiji", istakao je Braunović.

Naveo je da je povećan broj proizvođača peleta, zbog čega su morali ravnomerno da isporučuju sirovinu, pa su proizvođači sa većim kapacitetom trpeli.

Na stovarištima gotovo da nema peleta, proizvođači navode da čekaju od Srbijašuma sirovinu, ali Braunović naglašava da mu nije jasno zašto su stovarišta prazna ako su Srbijašume, kako tvrdi, obezbedile skoro polovinu sirovine za pelet za godišnje potrebe građana Srbije.

"Mislim da će ove mere dovesti do toga da se to vrlo brzo reši", istakao je Braunović.

On je rekao da Srbijašume imaju veliki problem da obezbede radnike, pogotovo one koji rade teške poslove u šumarstvu - seču i izvlačenje. Iz Ministarstva energetike najavljeno je da će u seči pomoći i vojska.

Kubik drva kod Srbijašuma sada košta 4.000 dinara, a sa odobrenim poskupljenjem koštaće oko 5.300 dinara. I građani se mogu javiti gazdinstvima i direktno kupiti drva, međutim Srbijašume su 25. jula privremeno obustavile prodaju.

Braunović je istakao da su organizovali kol-centar zbog ogromne potražnje, ali da se javljaju i oni koji nikada nisu kupovali drva od Srbijašuma. Naglasio je da ne žele da budu neozbiljni i prime porudžbine koje ne mogu da realizuju.

"Obustavili smo prijave za ogrevno drvo i čekamo da isporučimo stanovništvu porudžbine koje smo primili. Ove godine smo, na današnji dan, isporučili 100.000 kubnih metara građanima, u odnosu na 70.000 kubnih metara prošle godine", naveo je Braunović.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Računi za struju sa poskupljenjem veći za 280 do 320 dinara"
Struja, električna energija

Zorana Mihajlović

09.08.2022. 17:05

"Računi za struju sa poskupljenjem veći za 280 do 320 dinara"

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će sa traženim poskupljenjem struje razlika u računu za prosečnu potrošnju iznositi između 280 i 320 dinara.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
27.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve