Biznis
02.09.2022. 18:20
Beta

Tomislav Momirović

Srbiji je u Bugarskoj zarobljeno više od milion tona uglja

Ugalj
Izvor: Shutterstock

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović je izjavio da je zbog obustave plovidbe Dunavnom trenutno Srbiji zarobljeno više od milion tona uglja u Bugarskoj.

"Imamo zarobljenih milion i dvesta hiljada tona uglja, 400.000 tona žitarica, ogroman broj sirovina za našu metalsku i hemijsku industriju. Naravno, jedan deo se prebacuje na drum i železnicu, ali ona ne može da podrži ovoliki saobraćaj. Jedan rečni tanker zamenjuje 144 kamiona cisterne, jedan brod koji prevozi rasuti teret zamenjuje 70 kamiona", rekao je Momirović za RTS

Ukazao je da su reke ključne za snadbevanje i ako se Srbija ne uključi u rešavanje ovog problema koji je trenutno u Bugarskoj, imaće još veći problem na jesen.

Podsetio je da ni u jednom trenutku, ni na jednom delu Dunava u Srbiji nije bilo obustave rečnog saobraćaja.

"Mi smo na vreme počeli da radimo sa pripremama na našem delu reke, uspeli smo da izvedemo sve interventne bagerske radove koje smo planirali. Dunav na našem delu ni u jednom trenutku nije obustavljen što se tiče rečnog saobraćaja. Međutim to je zajednički koridor i u ovom slučaju zajednički problem jer kada u Bugarskoj on nije plovan mi nemamo punu operativnost", istakao je Momirović.

Najavio je da će sutra biti potpisan sporazum sa bugarskom vladom, čime će Srbija svoju mehanizaciju staviti na raspolaganje Bugarima.

"I zajedno ćemo sa Rumunima izvršiti te interventne radove kako bismo obezbedili plovnost Dunava, ne samo plovnog puta već i pristup lukama i time osloboditi ne samo ugalj već i žitarice. Ako mi to ne uradimo, mi ćemo biti u velikom problemu", rekao je Momirović.

Ukazao je da je Srbiji plovnost Dunava od strateške važnosti kako bi obezbedila energetsku stabilnost i da očekuje da će radovi na Dunavu trajati oko 60 dana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Makron bi da pomiri Bugarsku i Severnu Makedoniju
1

EU

07.06.2022. 18:30

Makron bi da pomiri Bugarsku i Severnu Makedoniju

Francuski predsednik Emanuel Makron izrazio je spremnost da, kad "dođe vreme za to" bude domaćin predstavnika vlasti Bugarske i Severne Makedonije u cilju sklapanja bilateralnog sporazuma koji bi omogućio otvaranje pregovora za pristupanje Skoplja Evropskoj uniji (EU).
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve