Biznis
01.09.2023. 16:39
Beta

"Manje za iste pare"

Znate li šta je šrinkflacija? E, pa osećate to svaki dan

Prodavnica
Izvor: Shutterstock

Pekari na Balkanu peku u kriznim vremenima sve manje vekne hleba, a manje za iste pare je najbolji opis trenda prikrivanja poskupljenja tako što se smanjuje količina proizvoda i pakovanje, ali ne i cena, piše nemački list "Štutgarter cajtung" (Stuttgarter Zeitung).

Kombinacijom engleske reči "šrink", koja znači skupljanje, i reči inflacija ekonomisti su za taj fenomen smislili reč "šrinkflacija".

Taj praksa, piše dnevnik, sve više zadaje glavobolju zemljama sa slabim sistemom zaštite potrošača, kao što su to kandidati za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu.

Manje za iste pare je princip prikrivenog poskupljenja smanjivanjem količine proizvoda, piše list.

"Prvo imamo eksploziju cena. Zatim ne samo vekne hleba, neko i table čokolade, rolne toalet papira, čašice jogurta ili vrećice čipsa vidno zahvati pomama skupljanja, koju potrošači na prvi pogled jedva registruju - manjim količinama svojih proizvoda pre svega preduzeća iz oblasti prehrambene industrije pokušavaju da naizgled drže svoje cene uprkos inflaciji", piše dnevnik, koji je razgovarao sa građanima Srbije.

"Bilo da je reč o čokoladi koja je smršala na 80 grama, jogurtu u flašama od 950 grama, ili pakovanjima keksa od 112,5 grama  - trend ide u pravcu pakovanja koja je sve teže porediti", navodi "Štutgarter cajtung".

Poskupeo dizel

Nove cene

Gorivo

Nove cene

01.09.2023. 13:32

Poskupeo dizel

Cena kilograma nekog proizvoda, primećuje list, i u Srbiji mora da bude označena na policama prodavnica, ali je to ne samo zbog veoma sitnih slova i brojeva od male koristi, nego i zato što potrošačima obično ništa ne govori cena kilograma maslaca ili kečapa.  

"Štutgarter cajtung" ipak priznaje da "šrinkflacija" kao trend nije ograničena samo na Srbiju i slične zemlje, već da se zaštitnici potrošača i u Nemačkoj žale na tu praksu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kolika će biti inflacija u Srbiji do kraja godine
Narodna banka Srbije

Prognoze

01.08.2023. 12:24

Kolika će biti inflacija u Srbiji do kraja godine

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da je procena centralne banke da će inflacija u Srbiji do kraja godine biti oko osam odsto.
Close
Vremenska prognoza
mist
0°C
08.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve